Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ny mätning: SD och Fi tar plats i Stadshuset

Maktskifte i Stadshuset med egen majoritet för S, V och MP. Två nya partier på väg in i fullmäktige och två gamla på väg ut. Det visar en opinionsundersökning som Demoskop har gjort i Stockholms stad på uppdrag av Miljöpartiet.

*Ej statistiskt säkerställt

Det tre rödgröna partierna får tillsammans 50,8 procent av rösterna, den borgerliga alliansens fyra partier får 38,4 procent.

Samtliga partier i alliansen har tappat väljarstöd sedan valet 2010. Moderaterna backar mest, med 8,3 procentenheter, men är fortfarande Stockholms största parti.

Fyra partier – MP, V, SD och Fi – ökar sin andel av rösterna. Miljöpartiet går fram med 5,3 procentenheter och hamnar därmed strax under Socialdemokraterna.

Opinionsundersökningen är beställd av Miljöpartiet.

– Men den är genomförd enligt samma principer och urvalsmetod som alla allmänhetsundersökningar i övrigt, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ ser enligt undersökningen ut att komma in i kommunfullmäktige, Centern och Kristdemokraterna riskerar att åka ut. Förändringarna i väljarstöd sedan valet är statistiskt säkerställda för alla partier utom Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna.

– Väljarundersökningen visar tydligt att stockholmarna vill ha en förändring mot en modern, mänsklig och klimatsmart stad, säger MP:s oppositionsborgarråd Daniel Helldén.

Bland kvinnor och ungdomar, ­gruppen 18–34 år, är ni största parti med 26 procent av rösterna.

Varför det?

– Ungdomarna ser framtiden och vad som behövs för Stockholm, jag tror att det är så enkelt. Och ungdomar och kvinnor åker mycket kollektivt.

Ni ligger bara drygt två procentenheter efter S. Räknar du med att ni kör om och blir största rödgröna parti med anspråk på finans­borgarrådsposten?

– Hur vi förhåller oss till de andra partierna är inte så väsentligt. Nu fokuserar vi på valrörelsen, var det landar får vi se efter valdagen. Det viktiga för oss är att vi får igenom vår politik.

Men då krävs att ni sitter i en majoritet och enligt undersökningen kräver det samarbete med andra partier.

– Samarbete krävs, absolut.

Vilka frågor är ni beredda att kompromissa om?

– Det tar vi efter valet.

Är allt förhandlingsbart – även era krav på att stoppa Förbifart Stockholm och lägga ned Bromma flygplats?

– Vi fortsätter att driva på för mer kollektivtrafik i stället för Förbifarten och fler bostäder i stället för Bromma flygplats, det är otroligt viktiga frågor som jag är övertygad om att vi kommer att lösa på ett bra sätt, säger Daniel Helldén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.