Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 07:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ny-matstrategi-for-stockholm-klubbad/

STHLM

Ny matstrategi för Stockholm klubbad

Vegetarisk skolmat. Foto: Nicklas Thegerström

Minst en vegetarisk huvudrätt och minskat matsvinn och klimatpåverkan. Det ska gälla för alla Stockholms stads verksamheter som serverar mat framöver.

– Jag är stolt över att vi nu kan få matstrategin på plats, säger miljö- och klimatborgarråd Katarina Luhr (MP).

Ett närapå fullsatt kommunfullmäktige klubbade under måndagskvällen igenom en av majoriteten framlagd matstrategi för Stockholms stad. Där finns riktlinjer kring djurskydd, antibiotikaanvändning såväl som vegetarisk kost. De måltider staden tillhandahåller ska också bidra till minskat matsvinn och klimatpåverkan. 

Strategin togs till stor del fram av den rödgrönrosa majoriteten under förra mandatperioden och berör alla Stockholms stads verksamheter som serverar mat. Det gäller bland annat skolor, äldreboenden och förskolor. 

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ hade lagt fram ett eget förslag där de bland annat krävde en stadsövergripande kostenhet samt kvantifierbara mål för att kunna följa upp strategin. Oppositionsborgarråd Emilia Bjuggren (S) säger att hon är glad att matstrategin klubbas igenom, men tycker det är tråkigt att den dröjt. 

– Utbildningsnämnden har redan hunnit fatta beslut om egna riktlinjer, som inte kunnat tas i enlighet med matstrategin. Dessutom tycker jag att när den har dröjt så här länge så borde majoriteten hunnit ta fram kontrollverktyg.

Hon säger att Stockholms stad är en stor upphandlande aktör, som har avgörande påverkan på livsmedelsaktörer både i och utanför Stockholm.

– Därför är det viktigt att detta blir ett vasst verktyg med tydliga mål och systematisk uppföljning. Nu verkar det inte ens finnas en beräkningsmodell på plats för hur man ska mäta klimatpåverkan.

Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd, tycker inte att behandlingen av strategin har dröjt, utan säger att den varit ute på remiss fram till november och att man sedan tagit instansernas kommentarer i beaktande, bland annat skärptes en skrivning kring antibiotika.

Mätmetoder och uppföljning säger Luhr behövs och är på gång.

– Vi har tittat på en modul som man skulle kunna koppla till den skolplattform som finns. Jag hoppas på att vi inom ett år kommer att få en sådan på plats. 

Mads Lundgaard (SD) var inte nöjd med strategin och hävdade bland annat att barn behöver protein från kött.

– När man läser matstrategin så känner man igen den, inte bara från 2018 utan också från Miljöpartiets miljöprogram. Det är mycket text, floskler och ovetenskapliga påståenden, som att ekologisk mat är bättre för miljön. 

Han fick mothugg av Luhr som bland annat lyfte fram att pollinatörer utrotas på grund av bekämpningsmedel och att det finns fler proteinkällor än djur.