Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ny metod ska minska antalet utdragna förlossningar på SÖS

Foto: Hilda Arneback

Södersjukhuset inför en ny unik metod för att minska antalet långdragna förlossningar. Målet är fler vaginala förlossningar, och att kunna ta emot fler födande kvinnor.

En vanlig orsak till att förlossningen drar ut på tiden är svaga värkar. Genom att ta prov på en liten mängd fostervatten går det att få kunskap om livmoderns tillstånd. Metoden som går ut på att mäta mjölksyrehalten i fostervattnet är resultatet av en internationell forskningsstudie, som bland annat genomförts på SÖS.

– Livmodern är en stor muskel, och om den är utmattad ska man inte fortsätta försöka stimulera den. Med den här metoden kan vi på ett enkelt sätt se om en födande är mottaglig för värkstimulerande dropp. Om det är så kan vi gå vidare och förhoppningsvis förlösa mer vaginalt, säger Eva Wiberg-Itzel, förlossningsläkare och forskningsledare.

Om livmodern är utmattad kan beslut om kejsarsnitt eller sugklocka tas tidigare än i dag. Utdragna förlossningar ökar risken för skador på både mamman och barnet. Mamman löper en ökad risk för blödningar och infektioner efter förlossningen, och för att drabbas av urininkontinens och framfall senare i livet. Barnet riskerar att drabbas av syrebrist.

– De utdragna förlossningarna kan hålla på i många timmar, för att sedan sluta med kejsarsnitt i alla fall. Med den här metoden kan man avbryta i tid utan att kvinnan behövt vänta i tio timmar. Vi undviker också att man tar upp en plats, och det gagnar även vården.

Som en följd av att BB Sophia stänger har Södersjukhuset under 2016 i uppdrag att genomföra 900 fler förlossningar utöver de 7.000 som normalt sett sker på sjukhuset under ett år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.