Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ny-polisgrupp-ska-utreda-valdtakter/

STHLM

Ny polisgrupp ska utreda våldtäkter

En ny utredningsgrupp inom polisen ska arbeta mer riktat mot att utreda våldtäkter. Femton personer ingår i gruppen som är ett pilotprojekt inom polisområde Stockholm nord.

TT Text

”Syftet med den nya sexualbrottsgruppen är att skapa en renodlad resurs som får möjlighet att över tid bygga upp en hög kompetens inom en brottskategori, som genererar särskilt utsatta brottsoffer”, säger Niklas Kraft i polisområde Stockholm nord som ska leda verksamheten, i ett pressmeddelande.

Polisen hoppas bland annat på att kunna förbättra utredningsresultaten när det gäller våldtäkter. Projektet är i dagsläget tänkt att pågå fram till slutet av 2020.

Niklas Kraft, gruppchef för brott i nära relation, säger till Stockholm Direkt att gruppen bland annat ska verka för att förkorta handläggningstider och öka andelen anmälda våldtäkter som leder till åtal. Enligt Niklas Kraft har andra grova brott i polisområde nord tagit stora resurser i anspråk.

– Skjutningarna har tagit en stor del av resurserna som skulle jobbat med detta, säger han till Stockholm Direkt.

Antalet anmälda våldtäkter i Stockholmsregionen, som också innefattar Gotland, har ökat med närmare 20 procent under första halvåret i år jämfört med samma period i fjol, skriver tidningen Mitt i.

Läs mer: 200 kallas till topsning efter våldtäkter i Rågsved