Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ny-prognos-region-stockholm-gar-mot-mangmiljonforlust/

STHLM

Ny prognos: Region Stockholm går mot mångmiljonförlust

Irene Svenonius, finansregionråd i Stockholm. Foto: Andrea Brask

Region Stockholm kommer att gå back med 630 miljoner kronor i år, enligt en ny ekonomisk prognos. Nu väntar hårda sparkrav på allt från läkemedel till lokaler inom hälso- och sjukvården, rapporterar SVT Nyheter.

Framför allt är det Karolinska Universitetssjukhuset, Danderyd och Södersjukhuset som väntas gå med stora underskott. Men besparingarna måste göras inom hela hälso- och sjukvården i länet.

– Alla måste se över sina kostnader för inhyrd personal, förbrukningsmaterial, läkemedel, lokaler och administration, säger Irene Svenonius, finansregionråd (M) till SVT.

Förra årets vinst på närmare 2,2 miljarder kronor har vänt till en förlust på 630 miljoner kronor om inget görs, enligt den ekonomiska prognosen. Orsaken till underskottet är ökade kostnader för inhyrning av personal samt att fler medborgare har behövt sjukvård, uppger Irene Svenonius.

Södertälje sjukhus har som enda undantag lyckats minska kostnaden för inhyrd personal.

Oppositionsregionrådet Erika Ullberg (S), menar att kostnadsökningen är den förda politiken med dyra privatiseringar och konsultarvoden. Den blågröna majoriteten har räddats av överskottet från att skatteintäkterna har varit högre än prognosen på grund av högkonjunkturen.

– Kostnadsökningen har varit för hög under en lång tid. Men nu börjar verkligheten komma ikapp. Det är ohållbart att ha så höga utgifter och uppenbart att man inte kan räddas av oväntat höga intäkter på sista raden, säger hon.

Erika Ullberg befarar att besparingarna kommer att gå ut över patienterna med bland annat längre väntetider i vården. 

Även Vänsterpartiet är kritiska till det ekonomiska läget i landstinget som man menar bland annat beror på att man hyr in dyr bemanningspersonal.