Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 00:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ny-rapport-stockholm-ar-europas-dolda-silicon-valley/

STHLM

Ny rapport: Stockholm är Europas dolda Silicon valley

Kista science tower i Kista.
Kista science tower i Kista. Foto: Johan Heikensten

Stockholm är trea i Europa när det gäller kunskapsintensiva jobb. I en ny rapport kallas Stockholmsregionen för ”Europas dolda Silicon valley”.

– Stockholm har en intressant profil: vi är ganska bra på allting och staden har på senare år gjort sig känd som innovativ och spännande. Men attraktionskraften måste förnyas, säger Fredrik Torehammar, näringspolitisk expert på Handelskammaren.

Mia Tottmar
Rätta artikel

Slovakiens huvudstad Bratislava har den högsta regionala koncentrationen av mycket kunskapsintensiva jobb – så kallade brain jobs. Oxfordregionen är tvåa och Stockholm trea, med 16.6 procent av befolkningen i arbetsför ålder anställda i branschen.

Det visar en ny rapport, ”The geography of Europe's brain business jobs”, framtagen för andra året i rad av forskningsinstitutet European center for entrepreneurship and policy reform på uppdrag av fondbolaget Nordic Capital.

Hur stor del av befolkningen i arbetsför ålder som är anställd i mycket kunskapsintensiva företag har analyserats i 31 europeiska länder och 283 regioner. Rapporten fokuserar i första hand på andelen jobb inom kvalificerade grenar som IT, telekom och marknadsföring.

Läs mer: Stockholm mest dynamiska regionen i Norden enligt ny rapport

På nationsnivå ligger Sverige strax bakom Schweiz – och mycket talar enligt rapporten för att Sverige kan gå om. 

– Anledningen är att Sverige växer inom digitalisering och avancerade tjänster som marknadsföring, marknadsanalys och specialiserade tjänster till huvudkontor. De kunskapsintensiva jobben i Schweiz är å andra sidan fokuserade på traditionell högteknologi, som relativt sett stagnerar, säger rapportens författare Nima Sanandaji.

Sverige har en bredare profil och är väletablerat i samtliga sektorer som mäts.

Tech har på kort tid blivit omsprungen av it.

2014 fanns de flesta av de kunskapsintensiva jobben i techsektorn – den traditionella högteknologiska industrin – men redan 2016 hade ICT – informations- och kommunikationsteknologi – blivit dominerande. 

– Tech har på kort tid blivit omsprungen av it, säger Nima Sanandaji.

Innovationskapacitet är den viktigaste faktorn för hög koncentration av kunskapsintensiva jobb, tätt följd av marknadseffektivitet. På tredje plats kommer disponibel inkomst, vilket visar att kunskapsintensiva företag dras till regioner i Öst- och Centraleuropa där den kvalificerade arbetskraftens löner är lägre än i norra och västra Europa.

– IBM:s Europachef sade i en österrikisk artikel att ”så fort järnridån föll åkte vi till Slovakien och började anställa ingenjörer och programmerare”. Vi ser mer och mer hur tyska och österrikiska företag gör det, säger Nima Sanandaji.

Kunskapsnivån hos studenterna i Öst- och Centraleuropa är lika hög som i Sverige, menar han.

– Men de svenska studenterna är inte lika drivna, de har redan ett bra liv. Vi kan se det både i data och i verkliga livet. 

I det perspektivet, hur kan Stockholm klara sig så bra?

– Genom en kombination av digitalisering och traditionell högteknologi, kopplat till ett smart tjänsteutbud. Vi har också en annan infrastruktur för de innovativa företagen och ett väldigt innovativt entreprenörskap.

Vi har en annan infrastruktur för de innovativa företagen och ett väldigt innovativt entreprenörskap.

Läs mer: Tjänade några kronor för lite – nu ska han utvisas

Men Bratislava och Bukarest är på gång, menar han, Sverige och Schweiz bör passa sig. 

– Jag tror att det är dags för en upplysningskampanj, de öst- och centraleuropeiska huvudstäderna är viktiga konkurrenter till Stockholm, inte bara underleverantörer, säger Nima Sanandaji.

Sverige drar också, enligt rapporten, nytta av att ha en avancerad privat sektor som investerar tungt på nya områden, som finansteknologi, dataspel och miljöteknologi.

Stockholm har en dubbelt så hög koncentration av kunskapsintensiva jobb som övriga regioner i Sverige. Även om de kunskapsintensiva jobben är mer jämnt fördelade i Sverige än i andra länder så lyckas Stockholm vara något av Europas dolda Silicon valley, menar Nima Sanandaji.

– Övriga nordiska länder sjunker i rankningen, gapet till Sverige vidgas. Det behövs ett internationellt kluster i Norden och det är mer och mer Stockholm, som ligger en bra bit över Köpenhamn och håller på att bli Nordens centrum för kunskapsintensiva företag, säger han.

Så vad behöver Stockholm göra för att försvara sin tätposition?

Fredrik Torehammar pekar ut en rad problem: Stockholm har en svår arbetskraftsbrist och svårt att rekrytera kvalificerad personal, bostadsmarknaden är dysfunktionell, infrastrukturen bör byggas ut och det råder stor brist på kontor.

– Och vi har kanske inte Europas bästa klimat. Det vill till att vi är extra vassa och konkurrenskraftiga i allt som vi kan påverka, säger han.

Fredrik Torehammar vill se reformer både på bostads- och skatteområdet – och en fungerande arbetskraftsinvandring utan så kallade kompetensutvisningar. 

Läs mer: Stockholms rykte fortfarande i topp

Nima Sanandaji nämner höga kostnaderna, höga skatter och de stora svårigheterna i att få tag på någonstans att bo.

Det måste bli mer attraktivt för en indisk programmerare att bo i Stockholm, att attrahera talanger över gränserna är viktigt.

– Det måste bli mer attraktivt för en indisk programmerare att bo i Stockholm, att attrahera talanger över gränserna är viktigt. Och vi har ingen Oxfordhögskola, vi satsar inte de pengar som krävs för att få en elitskola. Stockholm förtjänar en elitutbildning i de ämnen det här handlar om. Det är en bromskloss, säger han.