Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ny restaurang på Söder serverar sopor

Filip Lundin, grundare av Sopköket.
Filip Lundin, grundare av Sopköket. Other: Thomas Karlsson

En nyöppnad restaurang i Söderhallarna i Stockholm serverar mat som lagats av råvaror som annars skulle ha slängts. Ambitionen är att minska matsvinnet, förklarar grundaren Flip Lundin för tidningen Mitt i.  

DN har tidigare skrivit om cateringfirman Sopköket som i november tog över skolköket i Fryshuset i Husby. Elevernas mat lagas av råvaror som annars skulle ha slängts.

– Projektet i Fryshuset Husby ska lågt räknat bidra till att minska matsvinnet med 3,7 ton, skänka nästan 2.000 måltider och ge jobb till minst två arbetslösa kvinnor från området. Samtidigt som vi ska erbjuda stans bästa skolmat, har Filip Lundin sagt till DN. 

Nu expanderar man. I slutet av november öppnar Sopköket en så kallad pop-up-restaurang (den är alltså tillfällig) i Söderhallarna. Maten lagas exempelvis av frukt och grönt med skönhetsfel och varor med passerat bäst-före-datum. Minst 50 procent av maten lagas av räddade råvaror.

Foto: Thomas Karlsson

Enligt Filip Lundin är kvalitetsambitionerna högt ställda.

– Oavsett hur hållbar man är så ska maten alltid smaka bra, säger Filip Lundin till Mitt i.

På frågan om Stockholmarna kommer att avskräckas av namnet Sopköket säger Filip Lundin att det helt klart har skapat reaktioner.

– Alla reagerar på namnet. Vissa hatar det, andra älskar det. Namnet sätter sig på hjärnan och det är positivt.

Om den tillfälliga krogen tas väl emot vill Filip Lundin öppna fler restauranger.

Fakta.Sopköket

Företaget grundades sommaren 2015 av Filip Lundin. Inspiration fick han efter en längre resa i Indien. Där lärde han sig bland annat recept som sauterat bananskal och insåg värdet av att ta tillvara på varje råvara. Förutom att laga mat av räddade råvaror verkar man även för att skapa jobb för långtidsarbetslösa och unga. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.