Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ny satsning ska få fler sjuksköterskor att gå specialistutbildning

Linda Truedsson, sjuksköterska på intensiven på Nya Karolinska får nu behålla hela lönen samtidigt som hon studerar till specialistsjuksköterska.
Linda Truedsson, sjuksköterska på intensiven på Nya Karolinska får nu behålla hela lönen samtidigt som hon studerar till specialistsjuksköterska. Other: Magnus Hallgren

Genom en ny satsning får sjuksköterskor inom landstinget vidareutbildas till specialistsjuksköterskor med bibehållen lön.

2 100 kommer att behövas i länet fram till 2025 och förhoppningen är att fler ska lockas att gå utbildningen.

Linda Truedsson, sjuksköterska på centralintensiven på Nya Karolinska, är inne på tredje terminen på specialistutbildningen till intensivvårdssjuksköterska. De första två terminerna har hon haft studielön och tvingats jobba 80 procent för att ha råd att studera på halvtid.

– Jag har varit timsanställd och har behövt jobba ganska mycket för att ha råd att studera på halvtid. Jag har varit sjuksköterska i tio år, och att plugga på heltid har inte varit ett alternativ, säger Linda Truedsson.

För en sjuksköterska som valt att vidareutbilda sig har landstinget hittills erbjudit 18 000 kronor i lön under heltidsstudier. Medellönen för landstingets sjuksköterskor är cirka 32 000 kronor och det har delvis varit trögt att motivera sjuksköterskor att hoppa på utbildningen. DN har i flera artiklar berättat om det stora trycket på akutsjukhusen, där patienter vårdas på akuten då 600 vårdplatser hålls stängda på grund av sjuksköterskebrist.

Enligt länsstyrelsens prognos saknas 2 100 specialistsjuksköterskor i Stockholms län fram till 2025. Landstinget, som är i desperat behov av personal gör nu med hjälp av statliga medel en satsning som innebär att sjuksköterskorna får behålla hela lönen under studietiden vid heltidsstudier.

– Jag har besökt alla akutmottagningar. En synpunkt från både sjukhusledningar och personal är att incitamentet varit för lågt för att vidareutbilda sig, och jag håller med om att det är ett stort ekonomiskt avbräck. Enligt det här förslaget kan man studera med full lön, och det är en väsentlig skillnad mot 18 000 kronor, säger Peter Carpelan (M), personallandstingsråd.

Det nya beskedet är glada nyheter för Vårdförbundet, som länge drivit frågan.

– Jag är jätteglad att man svänger i den här frågan. Många har inte klara av att utbilda sig med de villkor som varit hittills, för att de fått för lite betalt och inte klarat studierna, säger Jane Stegring, vice ordförande Vårdförbundet avdelning Stockholm.

Det gör att jag kan gå ner till ”bara” 100 procent, genom att arbeta 50 procent och studera 50 procent. 

Den nya satsningen gäller sjuksköterskor som under 2017 och 2018 vidareutbildar sig till specialistsjuksköterska eller barnmorska. Efter genomgången utbildning lättar landstinget också på villkoret om att sjuksköterskorna måste stanna kvar på samma klinik i två år.

– Vi vill att man ska stanna inom SLL under två år, det tycker vi är en rimlig motprestation, säger Peter Carpelan.

Satsningen räcker till 150 sjuksköterskor för studier på heltid, och görs delvis med statliga medel, delvis med pengar som landstinget skjuter till, där landstinget står för 20 miljoner kronor av totalt 68 miljoner kronor per år under 2017 och 2018. Enligt styrande politiker ska verksamheterna avgöra vilka sjuksköterskor som ska få chansen.

– Det är behoven som ska styra, och verksamheterna får bestämma vilka de tycker behöver ha specialistutbildning, säger Peter Carpelan.

De nya villkoren gör skillnad för Linda Truedsson, som är inne på andra studieåret.

– Det gör att jag kan gå ner till ”bara” 100 procent, genom att arbeta 50 procent och studera 50 procent, säger Linda Truedsson.

På Linda Truedssons arbetsplats på Karolinska fattas i nuläget cirka 40 intensivvårdssjuksköterskor vilket gör att bara 37 av 45 intensivvårdsplatser hålls öppna.

Men när sjukhuset nu annonserar efter sjuksköterskor med den nya utbildningsmöjligheten är intresset stort.

– Jag är jätteglad, för det här erbjudandet gör att det är fler som vill studera. Vi har över 80 sökande till den annons som är ute nu. Det är personer som söker jobb hos oss och som antingen påbörjat utbildningen, eller som vill studera nu eller i höst, säger Marcus Castegren, funktionsområdeschef för intensivvården på Karolinska.

Fakta.Utbildningssatsning

300 miljoner kronor i statsbidrag har regeringen öronmärkt för att sjuksköterskor i landstingen och hos privata vårdgivare ska kunna vidareutbildas till specialistsjuksköterskor 2017–2018.

Totalt satsas 68 miljoner kronor i SLL per år 2017 och 2018 för vidareutbildning till specialistsjuksköterskor och barnmorskor med bibehållen lön. Av dessa är 48 miljoner statliga medel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.