Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ny skolfilm ska få killar att sluta tafsa

01:10. Produktionsbolaget Suntower har gjort en film som ska visas för högstadieelever med budskapet ”Sluta tafsa!”.

Den nya kortfilmen ”Sluta tafsa!” vänder sig till elever i högstadiet. Stockholms stad överväger att visa filmen i sina skolor.

– Den är högaktuell, säger Leila Baksi, trygghetskoordinator i Stockholms stad.

DN har i flera artiklar berättat om hur killar kommenterar och tafsar på tjejers kroppar. Och att detta ofta ursäktas av vuxenvärlden.

Förra året uppmärksammade medierna övergreppen mot tjejer i folkhavet på ungdomsfestivalen We are Sthlm, något som Stockholms stad arbetat med i flera år.

Leila Baksi är sedan den 1 april trygghetskoordinator för Stockholms stad med ett specifikt ansvar mot sexualbrott. Hon arbetar för högtryck med hur man ska få killar att sluta trakassera tjejer på olika sätt.

– Ett tvåårigt projekt är precis i startgroparna. Det handlar om att diskutera frågor som samtycke respekt, normer och ansvar. Och det måste upp tidigt i skolorna, säger Leila Baksi.

Därför håller hon tillsammans med kulturförvaltningen på att starta ett samarbete med utbildningsförvaltningen, socialtjänst och stadsdelar i syfte att ta fram ett skolprogram för alla Stockholms skolor.

I samband med det har hon tittat på nya skolfilmen ”Sluta tafsa!” som precis blivit färdig.

– Filmen är absolut högaktuell och det är otroligt bra att man lyfter upp problematiken med sexuella trakasserier som vi har i hela samhället. Vi ska diskutera om vi kan visa den i skolorna, säger Leila Baksi.

Produktionsbolaget Suntower hoppas kunna bidra till en förändring med hjälp av filmen.

– Det är för djävligt att inte tjejer ska kunna få ha sina kroppar i fred, säger Suntowers vd Roger Persson.

Han och kollegorna blev starkt berörda av vittnesmålen om killar som gav sig på tjejer i Köln och på festivalen We are Sthlm förra året och ändrade planeringen för att kunna göra filmen på kort varsel.

I filmen berättar flera tjejer om hur vanligt det är att de kränks av killars beteenden. En polis vittnar också om egna erfarenheter och om hur viktigt det är att säga ifrån.

Det var inga problem att hitta tjejer som ville ställa upp i filmen. Många hade egna erfarenheter som de gärna ville dela med sig av.

Foto: Eva TedesjöFör Lin Andersson, 23, var det självklart att ställa upp.

– Det här är verkligen en fråga som behöver uppmärksammas. Som tjej har jag själv blivit utsatt för mycket konstigheter. Jag har inte bara haft otur eller varit på fel plats utan det hör till tjejers vardag. När det hände var jag tyst, men i dag säger jag ifrån, säger hon.

Själv medverkar Lin Andersson i filmen för att hon brinner för unga tjejers rätt till sina egna kroppar.

– Ingen människa, ung som gammal har rätt att ta på mig fysiskt när jag till exempel åker tunnelbana, går i skolkorridoren eller att utsätta mig för sexuella övergrepp när jag befinner mig på en fest.

Hon har aldrig tyckt att det är någon idé att anmäla de trakasserier hon utsatts för.

– Polisen lägger ändå bara ner ärendet då vittnen ofta saknas. För mig är det inget önskvärt samhälle att växa upp i som ung tjej.

Även Cecilia Bödker Pedersen, verksamhetschef för föreningen Storasyster, som stöttar personer som utsatts för sexuella övergrepp, är med i filmen. Samhället har alldeles för länge bortförklarat tafsandet och hållit tyst. Det har blivit accepterat, menar hon.

– Tafsandet har en stor del i de grövre övergreppen som sker mot kvinnor. Vi måste inse att det är samma strukturer, samma syn på kvinnors kroppar som ligger bakom, säger hon.

Läs även: Ungfestival satsar på ökad trygghet

Läs även tidigare artiklar i ämnet:

http://www.dn.se/sthlm/tjejer-mindre-trygga-an-killar-i-skolan/

Foto i text: Eva Tedesjö

Fakta.Föreningen Storasyster

  • Grundades 2012 och är en feministisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som vänder sig till tjejer, killar, kvinnor, män och transpersoner, från 13 år och uppåt som utsatts för våldtäkt eller sexuella övergrepp av olika slag.
  • Stöttar genom bland annat chatt, mentorsprogram och juridisk rådgivning.
  • Har tre anställda och 113 volontärer – varav många själva har utsatts på olika sätt.
  • Får stöd från bland andra Unizon, Socialstyrelsen, Brottsoffermyndigheten och Stockholms läns landsting.

Foto: Eva TedesjöCecilia Bödker Pedersen, verksamhetschef för föreningen Storasyster. Foto: Eva Tedesjö

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.