Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ny stadsmiljöidé – inomhuspark på S:t Eriksplan

Stockholm lider svår brist på attraktiva mötesplatser som inte kostar pengar, särskilt vintertid. Utopia arkitekter lanserar nu ett förslag om en inomhuspark på S:t Eriksplan som en sådan mötesplats. Stadsbyggnadsborgarrådet är positiv till idén.

Utopia är ett arkitektkontor som gärna deltar aktivt i samhällsbyggnadsdebatten. Som många andra i Stockholm har kontorets arkitekter upptäckt att den offentliga miljön lider stor brist på samlingsplatser, värmestugor och mötesplatser som inte kräver inträde, shopping eller förtäring av något som kostar pengar.

En inomhuspark på S:t Eriksplan är det första i en serie förslag om utvecklingen av Stockholm som kallas Utopia Ideas. Arkitektkontoret har samarbetat med Glasbranschföreningen och Sveriges Träbyggnadskansli om parken som presenterades på den pågående fastighetsmässan Mipim i Cannes.

Inomhusparken ska byggas på den del av det centrala torget som i dag är en upphöjd gräsmatta med höga kanter som i praktiken endast utnyttjas flitigt vid några soldagar. De 23 meter höga ”bubblorna” av trä och glas ska fyllas med grönska och sittmöjligheter, men även utrymmen som kan användas för exempelvis kulturaktiviteter och undervisning. Tunnelbaneuppgången på andra sidan Odengatans förlängning ersätts med en entrébyggnad som pendang till inomhusparken.

Jesper Lövkvist på Utopia framhåller att S:t Eriksplan är en av flera centrala platser som kan utnyttjas bättre än i dag och att placeringen även ska ses som ett exempel på vad man kan göra även på andra ställen.

– Det är stor brist på icke-kommersiella publika inomhusmiljöer, det finns nästan bara biblioteken. Särskilt utanför tullarna är bristen påtaglig, säger Jesper Lövkvist.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) har sett förslaget i olika skeden av arbetet. Han är positiv.

– Det är en rätt härlig skapelse. Sedan måste investeringspengar fram och ännu knepigare kan det vara att driva den här parken. Men där kanske man kan hitta samarbeten med näringsidkare i området, säger Roger Mogert Han ser inomhusparken även lite som en förlängning av det attraktiva stråket Rörstrandsgatan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.