Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ny styrelse vald till Karolinska

Eva Fernvall är ny vice ordförande för Karolinskas styrelse, Håkan Sörman ordförande.
Eva Fernvall är ny vice ordförande för Karolinskas styrelse, Håkan Sörman ordförande. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En ny styrelse valdes på tisdagskvällen av landstingsfullmäktige till Karolinska universitetssjukhuset. Ny styrelseordförande är Håkan Sörman, tidigare vd för Sveriges kommuner och landsting.

– Det är ett spännande och utmanande uppdrag, säger Håkan Sörman. 

DN har i flera granskande artiklar avslöjat jäv och vidlyftiga konsultinköp på Karolinska universitetssjukhuset. DN har bland annat avslöjat att den avgående styrelseordförande Anders Ekblom sitter i bolag som har affärer med Karolinska. 

Den 10 april meddelade den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting att styrelsen skulle bytas ut. På tisdagskvällen valdes en ny styrelse av landstingsfullmäktige. 

– En av de mest prioriterade uppgifterna för den nya styrelsen för Karolinska Universitetssjukhuset är att stärka det nära ledarskapet inom hela sjukhuset och dra större nytta av den stora kompetens som finns bland vårdens medarbetare, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i ett pressmeddelande. 

Till ny ordförande valdes Håkan Sörman, tidigare vd för Sveriges kommuner och landsting, SKL. 

– Det är ett spännande och utmanande uppdrag och jag ser fram emot att tillsammans med övriga styrelsen bidra till att ge Karolinska den nystart som behövs, säger Håkan Sörman, ny styrelseordförande för Karolinska Universitetssjukhuset i en kommentar.

Håkan Sörman, ordförande i Karolinska universitetssjukhusets styrelse, Eva Fernvall, vice ordförande, finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M), landstingsråden Anna Starbrink (L), Gustav Hemming (C) och Ella Bohlin (KD).
Håkan Sörman, ordförande i Karolinska universitetssjukhusets styrelse, Eva Fernvall, vice ordförande, finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M), landstingsråden Anna Starbrink (L), Gustav Hemming (C) och Ella Bohlin (KD). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Övriga styrelseledamöter är Eva Fernvall, vice ordförande, senior rådgivare för public affairs på Apoteket, och tidigare ordförande för Vårdförbundet. 

Karin Eliasson, HR-chef för försäkringsbolaget Autoliv, tillträder som ny ledamot, liksom professor Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen, som styrelseledamot. Asplund har även lett en extern utredning av skandalen kring kirurgen Paolo Macchiarini vid Karolinska. Ny ledamot i styrelsen är också Kia Orback Pettersson, som bland annat sitter i styrelsen för JM, S:t Eriks vårdbolag och Friskis och Svettis. 

Därutöver får Ylva Hambraeus Björling, civilingenjör och tidigare bland annat vd för branschorganisationen IT-Företagen och Håkan Nilsson, ekonomidirektör MTR Nordic får förnyat förtroende.  

Styrelsen utökas med två ledamöter, enligt den borgerliga alliansen för att öka kontrollen. Karolinskas styrelse har fått skarp kritik från landstingets revisorer, bland annat för att inte leva upp till kommunallagen. På tisdagen fick styrelsen en anmärkning av landstingsfullmäktige, för bristande kontroll och styrning 2017. 

Den rödgröna oppositionen har riktat kritik mot att valet av den nya styrelsen, samt avsättande av den gamla, skett utan samtal över blockgränsen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.