Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ny teknik ska revolutionera äldrevården

Karin Wennberg, 93, har fått testa en rollator som hjälper henne att gå uppför trappan.
Karin Wennberg, 93, har fått testa en rollator som hjälper henne att gå uppför trappan. Foto: Emil Wesolowski

Innovation, digitalisering, molnbaserade tjänster och uppkopplad kameraövervakning. Äldreomsorgen står inför ett gigantiskt teknikskifte.

Karin Wennberg, 93, har redan testat en av de nya, mekaniska uppfinningarna. Den tog henne hela vägen uppför en trappa.

Det var flera år sedan Karin Wennberg gick uppför en trappa. Häromdagen gjorde hon det – med hjälp av en ny uppfinning. Den är framtagen inom ramen för en nordisk innovationstävling som syftar till att hitta framtidens lösningar inom äldreomsorgen.

400 bidrag kom in, nu testar Stockholm stad tre av de fyra finalistbidragen:

En rollator som fungerar i trappor.

En digitaliserad medicindosett som kopplas till mobiltelefonen.

Och till sist:

En webbtjänst som ska koppla ihop personer i ett grannskap som vill ses eller behöver hjälp.

– Vi har bara några få år på oss att möta framtidens enorma behov så nu gäller det att vara på, konstaterar Clara Lindblom (V), äldreborgarråd i Stockholm.

Förväntningarna är höga. Teknikskiftet förväntas både spara pengar och hjälpa människor att leva ett mer självständigt – och hälsosammare – liv.

– Jaja, jag ska ärligt säga att i mitt fall kommer allt det här nya lite för sent. Men det var roligt att prova, säger 93-åriga Karin Wennberg när hon på alldeles egen hand tagit sig både uppför och nerför en trappa på Stureby vård- och omsorgsboende.

Den trappgående rollatorn som hon precis provat är, till skillnad från många av framtidens digitaliserade lösningar inom äldreomsorgen, mekanisk. Ingrid Lonar studerade till maskiningenjör i Trondheim, Norge, när hon kom på idén. Och nu är hon alltså en av finalisterna i innovationstävlingen ”Nordic Independent Living Challenge”.

Läs mer: ”Seniorerna: Vi njuter av att ha det bra”

Tanken är att med Assistep, som rollatorn kallas, ska äldre kunna bo hemma längre, såväl i tvåplansvillor som i lägenheter. Dessutom kan den komma att sänka det stora antalet fallskador som äldre drabbas av, ofta i trappor.

Installationen är enkel och kommer inte att kosta på långa vägar så mycket som det skulle kosta att bygga hissar.

– Det bästa är ju att den dessutom främjar rörelse. Det är fantastiskt bra för hälsan att gå i trappor, säger Maria Kleine, projektledare på Stockholm stads äldreförvaltning.

Men de flesta kopplar ihop framtiden med it-teknik. Kameraövervakning på nätterna i stället för besök av hemtjänstens nattpatrull har redan provats på flera platser i Sverige och lär komma på bred front.

Andra utvecklingsområden är vård via internet; läkarbesök kan klaras av via mobilappar, larm kan gå till såväl personal som till anhöriga – inklusive en positionsbestämning på den som behöver hjälp.

I Stockholm driver man flera projekt med sikte på äldreomsorgen i framtiden. Stockholm Digital Care är ett. Det ska pågå i fem år och är en samverkan mellan Stockholm stad, Huddinge, Nacka och Södertälje. Även Kommunförbundet, landstinget och forskningsinstitutet SICS Swedish ICT är med.

Här är syftet att öka antalet kommersiella digitala produkter och tjänster som är specifikt utformade för äldre som bor hemma. Man vill även se till att redan befintliga digitala produkter och tjänster blir kända för fler. Projektet pågår till och med 2020.

Digit är en annan satsning som går ut på att öka den digitala kompetensen hos både chefer och anställda. När 40-talisterna blir gamla kommer de ha hög digital kompetens och de kommer att vilja vara aktiva; då måste personalen kunna svara upp mot det, är utgångspunkten.

– Vi står på tå och måste ligga i framkant. Och tar vi oss an framtidens utmaningar med öppet sinne så kommer vi klara det här, spår äldreborgarrådet Clara Lindblom.

Fakta.Nordic Independent Living Challenge

Nordens fem huvudstäder anordnar tillsammans med Nordic Innovation en tävling för innovationer som kan främja ett självständigt liv för äldre och personer med funktionsnedsättning.

Nu har fem finalister sållats ut bland över 400 tävlingsbidrag.

Finalisterna får testa sina innovationer i städernas verksamheter och i Stockholms stad testas även webbtjänsten Nifty Neighbour samt pillerburken Pilloxa, som kommunicerar med mobiltelefonen.

Källa: Stockholms stad

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.