Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ny verksamhet för barn med cancer

Foto: Anders Wiklund/TT

Astrid Lindgrens barnsjukhus startar under våren en ny dagvårdsverksamhet för barn med cancer. Tanken är att barn med akuta behov ska få mer effektiv hjälp.

– Vi öppnar enheten för att underlätta patienternas tillgång till oss på dagtid, säger Arja Harila-Saari.

Den nya dagvårdsverksamheten beräknas öppna i vecka 18, i början av maj. Dagvårdsenheten ska kunna ta hand om fyra till sex barn per dag, även om Arja Harila-Saari, som är sektionschef på onkologi och koagulation på Astrid Lindgrens barnsjukhus, förklarar att det kan variera beroende på hur verksamheten utvecklar sig.

– Barnen ska slippa få vård via barnakuten. Dessutom hoppas vi att detta ska lugna ner den hårt belastade verksamheten på barnonkologin. Det finns inte tillräckligt mycket personal för att ta hand om akuta barn där. Med dagvårdsenheten vill vi lösa de akuta problem som finns på dagtid, säger Arja Harila-Saari.

Fördelarna som finns med att kunna undvika att gå genom barnakuten för de cancersjuka barnen är flera, menar Arja Harila-Saari.

– Här kommer det finnas personal med barnonkologisk kunskap och barnen behöver inte möta andra patienter som kan ha smittsamma infektioner. Dessutom är det skönt för barnen att komma till personal som känner dem och deras sjukvårdsbehov.

Förutom de mest akuta fallen kan dagvårdsverksamheten också underlätta för problem som uppstår på kvällar och helger, men som inte är så akuta att man behöver hjälp direkt.

– Det gäller i gränsfall när man behöver hjälp snabbt men inte nu direkt. Då ska man veta att man kan vända sig till dagvårdsenheten.

Enheten ska bemannas av en läkare med barnonkologisk erfarenhet och två barnsjuksköterskor. På dagvårdsenheten kommer man bland annat kunna utföra provtagning, blodgivning, avlastning och stöttning vid svåra samtal.

– Förhoppningen är att när vi nu kan erbjuda snabb specialisthjälp ska kunna minska på antalet inläggningar, säger Arja Harila-Saari.

Det är tack vare Arbetsmiljölyftet, ett projekt som finns på Karolinska sjukhuset, som Astrid Lindgrens barnsjukhus kan öppna den nya dagvårdsenheten. Enheten beräknas bli en permanent verksamhet som ska flytta med till Nya Karolinska när det öppnas.

– Vi valde att öppna den nya enheten nu eftersom det är bra att vi hinner testa verksamheten innan vi flyttar till Nya Karolinska. Då har vi gjort en stor del av arbetet och förberedelserna i förväg, säger Arja Harila-Saari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.