Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 07:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nya-bankar-i-kungstradgarden-berattar-sagor/

STHLM

Nya bänkar i Kungsträdgården berättar sagor

Bild 1 av 2 Lewin Jokela och hans sysslingar Sam och Franklin Spolin tillsammans med Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) på en av de tre sagobänkarna i Kungsträdgården.
Foto: Eva-Karin Gyllenberg
Bild 2 av 2 Lewin Jokela och hans sysslingar Sam och Franklin Spolin på en av de tre sagobänkarna i Kungsträdgården.
Foto: Eva-Karin Gyllenberg

De tre nya bänkarna i Kungsträdgården liknar inga andra bänkar i parken. De ser inte enbart sprillans nya ut. De låter också...

”Fyll ordförrådet – läs högt” har varit stadsbibliotekets kampanj hela våren eftersom man vet att om man läser högt för barn så får de ett mycket bredare ordförråd och bättre studieresultat. Det finns hur mycket statistik som helst på det, säger Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo (C).

Nu har man flyttat ut biblioteket på stan och startat ett pilotprojekt tillsammans med Stockholms stads evenemangsavdelning och bokförlaget Rabén & Sjögren.

Evenemangsavdelningen har tagit fram de vita parkbänkarna som omger Molins fontän i Kungsträdgården. Bänkarna är specialbyggda med en hel del teknik placerad på undersidan av bänken.

Naddebo demonstrerar med förtjusning hur man ska få igång sagan. Det finns en startknapp på det vänstra armstödet och en stoppknapp på det högra (om man inte vill sitta och lyssna på hela det första kapitlet om Mamma Mu).

Själv lyssnar han andäktigt och förflyttas åtskilliga år tillbaka i tiden.

– För mig personligen är den här kampanjen så intressant. Jag växte upp på en generationsgård och hade 38 meter över till farmor. Hon läste ALLA Astrid Lindgrenböcker för mig. Hon läste dem om och om och om igen. Vi hade ett tiotal böcker som gick i repris där i soffan. Farmor läste tills hon blev hes så jag har nog henne att tacka för mitt ordförråd.

Men det var inte enbart farmor Barbro som läste för lille Jonas, ofta i kombination med en kopp varm choklad, även föräldrarna läste sagor när det var läggdags, berättar kulturborgarrådet där samtidigt som bänken börjar vibrera på grund av den musik som spelas ur högtalaren.

På stadsbibliotekets hemsida kan man få tips på böcker, men också vad man bör tänka på när man läser högt för barn. Det handlar om att få barnen att sitta stilla och skapa ett intresse, säger Märta Nord på Stockholms stadsbibliotek.

– Det är viktigt att lära sig att sitta stilla och koncentrera sig, säger Naddebo, som också ser högläsning som ett sätt att öka sin egen fantasi, empati och berättarförmåga.

En av de tre sagor som läses högt från en bänk i Kungsträdgården.
En av de tre sagor som läses högt från en bänk i Kungsträdgården. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Projektet med ljudbänkarna inleds på torsdagen och pågår till första september.

Förutom Mamma Mubänken där man kan höra Jujja Wieslander läsa finns ytterligare två bänkar runt fontänen. Dels Vera Svansons ”Dagbok för Tacoälskare och halloweenfantaster”, dels Elias och Agnes Våhlunds ”Handbok för superhjältar”.

Tanken är att man från stadens sida ska se om barnen sätter sig med glass på bänken för att lyssna på ett kapitel ur någon av böckerna och slår det väl ut är det inte omöjligt att dessa bänkar kommer att flyttas till andra ställen i Stockholm.

– För att inspirera barn och ungdomar i hela staden, säger Jonas Naddebo och understryker att man med detta projekt hoppas nå såväl Stockholms barnfamiljer som turister och knappt hade han sagt detta förrän en göteborgsfamilj dyker upp vid fontänen - nästan som på beställning. Det är Ann-Louise Jokela som tillsammans med maken Arne och systern Ileen och barnbarnen Lewin, Sam och Franklin är på huvudstadsbesök.

Pojkarna sätter sig på bänken och lyssnar på Mamma Mu, lyckligt ovetande om att de plötsligt förvandlats till premiärlejon intill borgarrådet samtidigt som berättarrösten säger ”Vilka bokstäver är det som blir traktor?”

Det är inte helt lätt att veta om man som Lewin och Sam bara är drygt 4 år, men sjuårige Franklin klarade det säkert.

Och säg den fyraårige pojke som inte vet vad en traktor är...

Läs fler Stockholmnyheter här.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt