Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nya bullerregler gäller alla – utom stockholmarna

Regeringens nya flygbullerregler för bostäder gäller alla utom stockholmarna. Flygplanen till och från Bromma får bullra hur högt som helst. Trafik­borgarrådet Daniel Helldén (MP) är besviken på regeringen.

För ungefär ett år sedan var utredningen om nya bullerregler vid bostäder ute på remiss. Regelverket skulle ändras så att det blev lättare att bygga små bostäder som studentbostäder även på platser där det förekommer påtagligt buller från trafiken. Det skulle även ändras så att det infördes regler för hur många gånger per dygn det får bullra mer än 70 decibel från ett flygplan vid en bostads fasad.

I veckan presenterade bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) regeringens beslut om nya riktvärden för buller som i stora delar följer utredningen. Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) är besviken.

– Det är otroligt olyckligt att rege­ringen missat hela den här frågan. Min bestämda uppfattning är att den som bor i Stockholm inte ska behöva tåla mer flygbuller än andra svenskar, säger Daniel Helldén.

Regeringens bullerregler för flyg säger att buller högre än 70 decibel vid ett bostadshus fasad bör und­vikas. Om gränsen överskrids mer än 16 gånger mellan sex på morgonen och tio på kvällen är det olagligt och därmed straffbart. Regeln gäller inte för Bromma där buller över 70 decibel vid en bostad tillåts hur många gånger som helst.

Det är inte så att alla flygplan på väg till Bromma bullrar mer än den gräns som gäller i resten av Sverige. Men ganska många gör det och i överenskommelsen om att utreda flyget på Bromma är den rödgrönrosa alliansen i Stadshuset överens om att det viktigaste är att få bort det flyg som bullrar mest. Daniel Helldén hade hoppats att regeringens bullerregler skulle ge ett stöd för det.

Vad kan politikerna i Stadshuset göra för att påverka regeringen?

– Nu har regeringen uppenbarligen beslutat detta så det kan vi inte göra så mycket åt. Men vårt mål är ju att ta itu med bullret vid källan så vi kommer att fortsätta att utreda hur vi kan ersätta flyget på Bromma med bostäder, säger ­Daniel Helldén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.