Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-18 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nya-domar-slar-fast-ratten-till-obegransad-rullstolstaxi/

STHLM

Nya domar slår fast rätten till obegränsad rullstolstaxi

På måndagen kom nya domar i förvaltningsrätten. Genrebild. Foto: Gorm Kallestad/TT

Efter att kostnaderna för dem som har rätt att åka obegränsat med rullstolstaxi skenat beslutade färdtjänstnämnden att begränsa allas fritidsresor till maximalt 500 per år. Nu har förvaltningsrätten i fyra domar upphävt det beslutet och dömt att det fortfarande är obegränsat antal resor som gäller i de här fallen. 

Efter Dagens Nyheters avslöjande om att tio personer i Stockholms län hade åkt färdtjänst för totalt 20 miljoner kronor under drygt ett år beslöt färdtjänstnämnden att införa ett tak på 500 fritidsresor per år, och att man sedan skulle få ansöka om fler för nödvändiga syften. 

I ett brev till dem skrev färdtjänsten: ”Den första januari 2019 får du som har tillstånd till rullstolstaxi eller bårtaxi 500 fritidsresor per år. Om du behöver resor exempelvis till arbete eller studier, kan du ansöka om fler resor. […] Du som är under 25 år eller som har tillstånd till ensamåkning har fortfarande resor efter behov”

Beslutet överklagades av många av de berörda. 

Rättsläget har varit oklart, och i flera fall som DN gått igenom har domarna ibland gått på landstingets sida, ibland på den klagandes. 

Läs mer: Oklart läge om rätten till rullstolstaxi 

På måndagen kom fyra nya domar i förvaltningsrätten – där fler står på tur – som går på brukarnas sida. 

I de aktuella fallen hade färdtjänstnämnden bland annat hävdat att begränsningen av antalet färdtjänstresor ”varit ett politiskt beslut som inte går att överklaga enligt färdtjänstlagen”. 

Detta är ett resonemang som förvaltningsrätten har underkänt. 

Förvaltningsrätten skriver att ”individuella och överklagbara beslut har fattats för varje klagande, genom det informationsbrev som nämnden skickat ut”.

Rätten menar vidare att färdtjänstnämnden ”inte visat att det funnits förutsättningar att begränsa klagandenas färdtjänsttillstånd”, och upphävt beslutet, vilket innebär att de som använt rullstolstaxi i de här fallen fortfarande har rätt till ett obegränsat antal resor.

Resonemanget bygger bland annat på att nämnden inte heller kunnat visa att behovet av rullstolstaxi blivit mindre för de berörda. 

Läs mer: Hennes son tvingades åka rullstolstaxi hela dagarna