Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nya förlossningen på St Göran dröjer

Ella Bohlin
Ella Bohlin Foto: BSIP SA / Alamy

Den nya förlossningskliniken på St Göran skjuts upp på obestämd tid. Lösningen på förlossningskrisen flyttas därmed flera år framåt i tiden. ”Jag vet inte hur lång tid det kan dröja”, säger landstingsrådet Ella Bohlin (KD).

Den nya kliniken på St Göran har varit fixlösningen på Stockholms förlossningskris. Enligt planen skulle Stockholm kunna klara 2.000 fler förlossningar redan 2017 och fullt utbyggd skulle 4.000 förlossningar göras på St Göran året därpå. Men nu stoppas allt.

– Jag är besviken över att planerna inte kan fullföljas så snabbt som vi räknat med. Vi behöver förlossningsplatser och det är bråttom, säger landstingsråd Ella Bohlin.

Utbyggnaden av Capio St Görans sjukhus har stött på patrull. Mark- och miljödomstolen har upphävt bygglovet för akutmottagningen som ska prövas igen senare nästa år. Dessutom har den nya byggnaden där förlossningen ska ligga överklagats av boende i närheten vilket nu ligger på länsstyrelsens bord.

– Jag känner mig ledsen och besviken över bostadsrättsföreningarnas överklagande. När så många barn föds måste alla stockholmare vara med och ta ansvar för att välkomna nya barn, säger Bohlin.

Även akutmottagningen med plats för 6.000 vårdtillfällen som skulle ha stått klar 2018 blir kraftigt försenad.

– Exakt hur försenat detta blir vet jag inte, vi pratar om år som processen förskjuts. Jag hoppas ändå att vi kan inviga den nya förlossningen inom mandatperioden.

Oppositionen är starkt kritisk till fördröjningen.

– Det här är ett vallöftesbrott. Det finns en god vilja men inga lösningar på förlossningskrisen. Det är inte acceptabelt att kvinnor i Stockholm ska känna osäkerhet om att få plats när de ska föda, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Hon menar att problemet inte bara beror på bostadsrättsprotesterna.

– Med vårdvalet har alliansen lagt ansvaret på marknaden och det räcker inte. Vi behöver både fler medicinska förlossningsplatser och fler barnmorskeledda platser som på BB Södra, säger Erika Ullberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.