Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:15 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nya-forslag-sa-ska-stockholm-lyckas-med-integration/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nya förslag: Så ska Stockholm lyckas med integration

Karin Ernlund (C).
Karin Ernlund (C). Foto: Magnus Hallgren

Etableringscentrum och en ny skolpeng för vuxna – det satsar nya integrationsborgarrådet i Stockholm på i budgeten för 2019. 

Nu presenterar Arbetsmarknad- och integrationsroteln i Stockholm nya satsningar för en förbättrad integration och etablering. I budgeten för 2019 finns planerade förbättringar av redan existerande verksamheter – men också nya förslag. 

Ett sådant är att öppna så kallade etableringscentrum dit personer som fått uppehållstillstånd ska komma för att få en handlingsplan för sin första tid i Sverige, något Moderaterna också föreslog tidigare i år.

Enligt Karin Ernlund (C), integrationsborgarråd Stockholm stad, är arbetsfördelningen mellan olika kommunala och statliga aktörer otydlig. Det behöver ändras, konstaterar hon.  

– Vi vill samla alla aktörer på ett och samma ställe så att nyanlända väldigt snabbt, inom en vecka, ska få en handlingsplan utifrån sina individuella behov, säger Karin Ernlund.

Vad kan finnas i en handlingsplan?

– Det kan handla om validering av utbildning man har sedan tidigare, eller om kompletterande utbildning, eller SFI. Alla ska snabbt få en individuell handlingsplan på en plats där alla aktörerna finns samlade, säger hon. 

Ytterligare ett nytt förslag från den grönblå majoriteten är en så kallad ”vuxpeng” som likt skolpengen ska följa eleven till den vuxenutbildning som eleven själv väljer. 

Genom det nya förslaget menar Karin Ernlund att man undgår den stundom stelbenta och byråkratiska processen med upphandlingar av vuxenutbildningar och istället får ett system där utbildningsanordnare auktoriseras och som eleven sedan fritt kan välja mellan. 

– Att införa en ”vuxpeng” är inte bara för att få en bättre etablering och integration, det är för alla som behöver komplettera sin utbildning. , säger Karin Ernlund. 

Majoriteten i stadshuset föreslår även att privata företag ska släppas in på det i dag kommunalt drivna Jobbtorg Stockholm, dit personer som lever på försörjningsstöd kan vända sig för att komma ut på arbetsmarknaden. 

– Vi vet att det finns jättemånga externa aktörer som jobbar med matchning av personer som är arbetslösa. De skulle vi vilja få in i den här verksamheten för vi tror att det finns så mycket bra idéer och så mycket kompetens. Helt enkelt låta även andra aktörer driva jobbtorg åt staden och på så sätt få en mycket bättre matchning mellan arbetslösa och arbetsmarknaden, säger Karin Ernlund.

Utöver de nya förslagen finns en plan att utveckla redan existerande projekt, som att erbjuda SFI för föräldralediga. Även utvärdera huruvida de så kallade ”Stockholmsjobben”, där personer som står utanför arbetsmarknaden erbjuds visstidsanställning av kommunen, leder till önskad effekt. 

Oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) är tveksam till förslagen. 

– Jag känner inte till deras förslag i detalj, men som helhet kan jag konstatera att det är en privatisering som kommer dra in över Stockholm. Det är en tydlig borgerlig politik som förs, säger Karin Wanngård och tillägger: 

– Med en peng sätter man en prislapp på människor som privata aktörer ska locka till sig. Vi stockholmare blir en pengaresurs på en marknad, säger Karin Wanngård.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.