Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 00:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nya-jattebron-framme-ska-lyftas-pa-plats-over-getingmidjan/

STHLM

Nya jättebron framme – ska lyftas på plats över Getingmidjan

Den så kallade Getingmidjan, mitt i Stockholm, på måndagen.
Den så kallade Getingmidjan, mitt i Stockholm, på måndagen. Foto: Erik Simander/TT

Den nya järnvägsbron har nu anlänt till Norrström där den senare i veckan ska lyftas till rätt plats.

– Den ska sättas på plats med millimeterprecision, så det är ett mycket komplicerat arbete, säger Trafikverkets projektchef Kent Sahlman. 

Under söndagen seglade den norra delen av den 240 meter långa och 1.700 ton tunga järnvägsbron in mot Norrström. Där kommer den att förberedas för att sedan lyftas på plats över Getingmidjan senare i veckan.

– Den kommer sakta men säkert flyttas närmare brostöden innan den ska flyttas till rätt läge, säger Kent Sahlman, projektchef på Trafikverket.

Upprustning av Getingmidjan, som sträcker sig mellan stationerna Stockholm central och Stockholm södra, är inne på sin tredje sommaravstängning och arbetet är planerat att fortgå till oktober 2021 med kortare helgavstängningar under den tidsperioden. 

– Getingmidjan hade uppnått sin tekniska livslängd och i och med upprustningen kommer vi ha förlängt livslängden med 80 år, så sträckan blir som ny, säger Kent Sahlman. 

Samtliga regionaltåg och fjärrtåg söder om Stockholm passerar på den aktuella sträckan mellan Stockholm central och Riddarholmen. Lyftet av den norra delen planeras ske under onsdagen eller torsdagen, och den södra delen av bron kommer att lyftas på plats på motsvarande sätt under nästa vecka. 

Men arbetet är mycket beroende av väder och vind, berättar Kent Sahlman. 

– Bron ska sättas på plats med millimeterprecision, så det är ett mycket komplicerat arbete och det krävs att vädret tillåter och att det inte blåser för mycket, säger han. 

Tågtrafiken på sträckan beräknas vara igång den 17 augusti. 

Ämnen i artikeln

Trafikverket
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt