Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nya Karolinska ökar på skenande konsultnota

Stockholms läns landsting på Kungsholmen i Stockholm.
Stockholms läns landsting på Kungsholmen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholms läns landsting köper konsulttjänster i miljardklassen. Trots politiska uttalanden om att konsultkostnaderna ska minska har de i stället ökat och landar 2016 på 2,2 miljarder kronor.

Sveriges radio Stockholm kunde på tisdagen rapportera om stigande kostnader för landstingets köp av konsulttjänster. En sammanställning som SR gjort visade att landstingets förvaltningar, sjukhus och verksamheter de senaste fem åren lagt 850 miljoner kronor på ledarskapskonsulter, som tillsammans med bland annat finansiella tjänster summerar till över en miljard.

Landstingets totala konsultnota är dock betydligt högre, visar siffror från landstingsförvaltningen som DN tagit del av. Sedan 2012 har landstingets totala konsultkostnad ökat från 1, 8 miljarder kronor och väntas i år landa på 2,2 miljarder kronor, en ökning med 22 procent. Budgeten för 2017 visar också på en fortsatt ökning till 2,5 miljarder kronor.

Bland sjukhusen utmärker sig Karo­linska universitetssjukhuset som budgeterat för 493 miljoner kronor i konsultkostnader i år, nästan en fjärdedel av landstingets totala konsultbudget.

Enligt underlag från Karolinska sjukhuset har 315 miljoner kronor betalats ut i konsultarvoden till och med oktober i år, varav 247 miljoner kronor för Nya Karolinska. 46 miljoner av Karolinskas konsultnota rör sjukhusets utbetalningar till Boston Consulting group som sjösätter en omdiskuterad organisations­modell. Samtidigt har sjukhuset stora problem med att rekrytera personal, och nära 400 vårdplatser är stängda på grund av personalbrist.

DN har sökt sjukhusdirektören för Karolinska universitetssjukhuset Melvin Samsom, som inte varit tillgänglig. I en skriftlig kommentar skriver han att sjukhuset är inne i ”en fas av betydande förändring ... Behovet av extra kompetens genom konsultstöd kommer att kvarstå tills det nya sjukhuset är fullt utbyggt”.

Uppgifterna om de ökande konsultkostnaderna ger oppositionspartierna vatten på sin kvarn.

– Speciellt när vi på sjuksköterske­sidan behöver vi pengar för att producera vård och skapa en bättre arbetsmiljö är det provocerande att man på central nivå låter konsultmiljonerna rulla. Vi har ett tillträdande finanslandstingsråd som måste få ordning på det här, säger Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd.

Vänsterpartiet kallar Stockholms läns landsting för konsulternas ­paradis.

– Vi har över 500 stängda vårdplatser i länet, hur många skulle inte kunna hållas öppna för de här pengarna? För att inte tala om de sjuksköterskor som skulle kunna anställas, säger Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd.

Även finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) tycker att konsultnotan är för hög.

– Det är allvarligt att kostnaderna för konsulter ökar. Arbete pågår för att sänka dem, säger Torbjörn Rosdahl.

Å andra sidan säger Rosdahl att anlitandet av konsulter kan vara motiverat, inte minst när det gäller Nya Karolinska och sjukhusens förändringsarbete.

– Pengarna som går till att utveckla organisationen tycker jag är rimliga.

Hur kommer det sig att kompetensen inte finns bland landstingets 44.000 anställda?

– Vi genomför också Sveriges största förändring av sjukvården och öppnar ett nytt sjukhus När arbetet är klart kommer de konsultkostnaderna att avvecklas.

På trafiksidan förklarar utbyggnaden av tunnelbanan konsultanvändandet, enligt Rosdahl. Om kompetensen behövs inom landstinget ska konsulterna anställas.

Socialdemokraterna har under lång tid drivit frågan om att minska konsultanvändningen inom landstinget, och föreslår en minskning av konsultkostnaderna med 300 miljoner kronor 2017.

– Det måste bli ett stopp för konsultkostnaderna. I nuläget har man tappat kontrollen, säger Erika Ullberg (S).

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.