Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Delar av Nya Karolinska stängs under ett dygn – it-systemets hårdvara ska bytas ut

Other: Marc Femenia

Den 19-20 februari kommer it - systemet på Nya Karolinska att ligga nere helt och under ett dygn minimeras antalet patienter för en teknisk uppdatering. Under 24 timmar omdirigeras ambulanser till andra sjukhus och all planerad vård ställas in. Landstingstyrelsens arbetsutskott informerades i dag. Landstinget har hittills beslutat om fyra miljoner kronor i konsultstöd för att lösa it-haveriet. 

Det var under ett möte i landstingsstyrelsens arbetsutskott på tisdagen som landstingsdirektör Malin Frenning informerade om de förestående åtgärderna som förhoppningsvis ska reda upp problemen med it-systemet på det högteknologiska sjukhuset. 

– Efter de felsökningar som gjorts har vi kommit fram till vi behöver byta hårdvara i nätet. Vi  har vi planerat det väldigt väl tillsammans med vården. När det sker så kommer det att kopplas in manuella rutiner precis som gjorts under de tidigare stängningarna av nätet, säger Malin Frenning.

Efter upprepade försök med att justera utrustningen har ny hårdvara från leverantören Hewlett Packard Enterprise anlänt till Sverige under januari. Den har sedan testats i labb i Sverige och prövats med medicinsk utrustning på Nya Karolinska. Från klockan 10 den 19 februari och ett dygn framåt ska bytet av hårdvara ske, varför systemet måste stängas ner helt då den gamla utrustningen kopplas ur, och den nya tas i bruk. Bytet tar 24 timmar om allt går enligt beräkningarna.

Läs mer: Karolinskas egen rapport larmade redan i somras om allvarliga it-risker 

Under den tiden kommer all planerad vård att ställas in då allt it-stöd tillfälligt upphör. Ambulanser kommer att styras om under tiden och sjukhuset måste stängas, var den information som gick ut på mötet. Barnakuten kommer dock att vara öppen som vanligt. 

Enligt Marie Bennermo, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, pågår planeringen för fullt. 

– Vi kommer att ta hjälp av Huddinge sjukhus, den gamla sjukhusdelen och övriga sjukhus inom landstinget. Planeringen pågår intensivt nu. Vi gör detta utifrån våra riskanalyser. Målet är att ha en så säker vård som möjligt, säger Marie Bennermo, chefläkare på Karolinska.

Enligt henne kan enstaka patienter komma att behöva flyttas. All planerad vård ställs in.

– Vi kommer inte att bedriva elektiv vård när vi stänger nätet. Vi kommer att behöva friställa personella resurser för omhändertagandet av patienterna i slutenvården, säger Marie Bennermo.

Socialdemokraterna har tidigare krävt att all fortsatt inflytt in på Nya Karolinska upphör innan it-systemen fungerar som de ska. Den 13 maj planeras nya flyttar in i sjukhuset. 

– Det här handlar om väldigt allvarliga störningar, och jag har krävt av alliansen att man sätter stopp för all vidare inflytt på Nya Karolinska, för man kan inte jobba så här, säger Erika Ullberg (S), som även är bekymrad över påfrestningarna på övrig vård i länet. 

– Det är ett hårt slag för övriga sjukhus när Karolinska återigen måste gå ner i kapacitet och där vårdas patienter redan i korridorerna. Hela flytten in på Nya Karolinska styrdes av prestige av alliansen - det var viktigt att flytta in trots att inte allt var färdigt. Nu känns det otroligt skakigt, säger Erika Ullberg. 

DN har sökt finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M), som hänvisar till Malin Frenning. 

DN har i flera artiklar berättat om de omfattande it-problemen på Nya Karolinska som påverkat telefoni och larm, och även stört telemetrin som övervakar hjärtat. En hjärtpatient drabbades av hjärtstillestånd och skadades svårt när övervakningen av hjärtat låg nere, och avled i början av december. Under hösten tvingade it-problemen sjukhuset upp i stabslägen vid två tillfällen. Personal har tagits in tillfälligt för att övervaka patienter manuellt. 

Läs mer: Saheens hjärta stannade under it-haveri

DN har tidigare berättat att landstinget i december beslutat att direktupphandla konsulttjänster för en miljon kronor för "skyndsam översyn av NKS nätverkslösning". Nu kan DN avslöja att landstingets IT-direktör i januari fattade ett beslut om ytterligare tre miljoner kronor för att anlita fem it-konsulter, bland annat nätverkstekniker och en nätverksspecialist, från eWorks och Atea för att komma tillrätta med it-problemen under första halvåret 2018. 

Varför måste hela nätverket ligga nere? Kan inte hårdvaran bytas successivt?

– Vi väljer att göra så här för att vara försiktiga och för att det ska fungera patientsäkert, säger Malin Frenning. 

Enligt initierade källor till DN finns intern kritik mot att landstinget slutit ett it-avtal med HP som uppges vara inkompatibelt med det gamla nätverket som byggts av Cisco. Systemet saknar dessutom redundans, varför det inte går att uppgradera hårdvaran successivt.

– Det görs ingen ny design av nätverket i nuläget, säger Malin Frenning. 

Läs mer: Nya Karolinska återigen i stabsläge 

Förtydligande 2018-02-06 17:44
I en tidigare version av texten uppgavs att sjukhuset kommer att stängas helt under ett dygn. Delar av sjukhuset kommer dock att vara öppet men med ett minimalt antal patienter.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.