Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nya Karolinskas it-haveri ger miljonkontrakt åt konsultbolag

Foto: Fredrik Funck

Landstinget tvingas till stora tilläggskostnader efter de senaste veckornas it-haverier.

Nu har ett konsultuppdrag på en miljon kronor för felsökning av nätverkssystemet tecknats. 

Sedan mitten av november har återkommande allvarliga nätverksproblem uppstått på det högteknologiska sjukhuset Nya Karolinska i Solna, NKS. I förra veckan gick nätverket ner vid två tillfällen, vilket bland annat innebar att larm och övervakning slutade att fungera. Personalen har därför tvingats övervaka svårt sjuka patienter vid sidan av sängarna. 

I onsdags kunde DN avslöja att en patient ges livsuppehållande behandling i ECMO, en modifierad hjärt och lungmaskin, efter att hjärtrytmövervakningen slutat fungera den 17 november.

Landstinget har meddelat att en översyn av nätverket skulle initieras omedelbart.

Det är konsultbolaget Truesec AB som landstingets it-bolag, SLL IT, tecknat avtal med efter en direktupphandling, enligt ett beslut från landstingets it-direktör Stefan Schildt, som DN tagit del av. Maximal kostnad: 1 miljoner kronor.

Uppdraget ska omfatta analys av aktuella störningar, en "skyndsam översyn av NKS nätverkslösning", rekommenderade åtgärder och att säkra en patientsäker miljö. Slutrapporten ska också presentera en tänkt handlingsplan för genomförandet av föreslagna åtgärder.

Landstinget har fått omfattande kritik för det rekorddyra OPS-avtalet, som försvarats av den borgerliga alliansen. "Vi vet på kronan vad Nya Karolinska kostar", sa tidigare finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl (M) 2015.

Trots att it-driften ligger utanför OPS-avtalet reagerar nu den politiska oppositionen i landstinget.

Socialdemokraterna i landstinget anser att det är anmärkningsvärt att landstinget har byggt världens dyraste sjukhus men att it-driften ändå är eftersatt. 

— Jag kan konstatera att Landstingsmoderaternas sätt att hantera Nya Karolinska blir väldigt dyrt, och det tillkommer hela tiden nya utgifter. Vad det sedan kommer att kosta att genomföra åtgärderna vet vi inte. Det är också väldigt allvarligt att problemen på Nya Karolinska är så omfattande, så att planeringen för hur hälso- och sjukvården ska fungera de närmaste åren blir väldigt oklar, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd. 

S har tidigare krävt att avtalet ska omförhandlas, och även att all planerad inflytt till Nya Karolinska Solna ska pausas tills man säkerställt att it-systemet håller och att patientsäkerheten kan garanteras. 

Men inga tider för den fortsatta sjukhusflytten har hittills ändrats. Under torsdagen förklarade chefen för Nya Karolinskas programkontor Stanley Holsteiner i ett pressmeddelande att flyttplanerna för 2018 ligger fast.

— Jag vill att all planerad inflyttning pausas tills tekniken fungerar som den ska, säger Erika Ullberg. 

Miljöpartiet i landstinget reagerar på att det nu tecknas nya konsultkontrakt, trots politiska löften om att konsultanvändandet ska minska. 

— Det första Irene Svenonius sa när hon tillträdde var att konsultanvändningen skulle minska. Nu ser vi en utveckling i motsatt riktning när det gäller it-konsulter. Från MP kräver vi nu politisk handling, säger Miljöpartiets gruppledare Tomas Eriksson (MP). 

MP vill också att Karolinskas rätt att driva egna it-projekt dras in, och underställas SLL IT, som finns centralt i landstinget. 

— Sedan måste en externrevision göras över hela it-systemet på Nya Karolinska, säger Tomas Eriksson. 

It-direktör Stefan Schildt uppger till DN att avtalet svarar upp mot det uppdrag som han och Karolinskas it-direktör Anders Jönebratt fått av sjukhusdirektör Melvin Samsom och landstingsdirektör Malin Frenning med anledning av störningarna som skett.

– Det är en del av att vi säkerställer att vi har ett robust och stabilt nätverk framgent.

Enligt källor inom SLL IT finns intern kritik mot att man slutit ett it-avtal med HP som uppges vara inkompatibelt med det gamla nätverket som byggts av Cisco.

– Landstinget har gjort en offentlig upphandling som vunnits av HP och det är svårt för oss att ha någon annan synpunkt på det än att vi ska anlita den leverantör som vunnit upphandlingen, säger Schildt.

SLL IT hade mellan januari och oktober i år 146 miljoner kronor i konsultkostnader, enligt landstingets månadsrapport.

– SLL IT använder konsulter inte minst i anslutning till landstingets stora byggprojekt. Det är rimligt att inte fastanställa personal för den belastning som inte är beständig. 

Hur stor del av den totala konsultkostnaden skulle du säga är kopplad till nätverksproblemen på Nya Karolinska?

– Jag kan inte svara på det utan att titta närmare på det, men de här problemen är något vi primärt jobbat med sedan nätverksproblemen uppstod förra veckan.

Det var ju problem redan vid årsskiftet, då skottsekunden slog ut telefoni och patientlarm, som DN beskrivit.

– Jag jobbade inte här då, så jag har dålig koll på vad som hände då, jag började som it-direktör i augusti, säger Stefan Schildt.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) säger att det är naturligt att landstinget köper in konsulttjänster för felsökning.

— SLL it är driftsansvariga för alla sjukhus och naturligtvis måste de ta in experthjälp, säger Irene Svenonius. 

Finns det någon gräns för hur mycket Nya Karolinska får kosta? 

— Det här ligger inom SLL it:s ordinarie budget. Fokus är att hitta lösningar. Sedan måste våra tjänstemän agera gentemot leverantören som inte levererat vad den lovat. 

Under torsdagen meddelade Karolinska universitetssjukhuset att flyttdatumen in på Nya Karolinska ligger fast, trots de tekniska problemen. 

Känner du dig trygg med att mer vård flyttar in på Nya Karolinska? 

— Det här en driftsfråga som avgörs av tjänstemän och på sjukhusledningen. Ansvaret för patientsäkerheten ligger på sjukhusledningen, säger Irene Svenonius. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.