Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fem miljoner för att ersätta nya operationskläder

Personal fick allergiska reaktioner av sjukhuskläderna. Arkivbild.
Personal fick allergiska reaktioner av sjukhuskläderna. Arkivbild. Other: Alexander Mahmoud

Nya Karolinska sjukhusets (NKS) nya operationskläder orsakar allergiska reaktioner hos personalen. Kostnaden för att byta ut kläderna blir närmare fem miljoner kronor, skriver SVT Stockholm.

– Man får enormt mycket svett på insidan och många har fått allergiska reaktioner eller astmareaktioner, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, till SVT.

Kläderna, som är särskilt täta, har använts för att uppnå en bättre hygien under operationer. Tanken har varit att inga partiklar från kroppen ska nå ut i luften. På så sätt ska sjukhuset nå målet om max fem partiklar i luften per kubikmeter.

Även i fortsättningen kommer de tätare kläderna att användas vid särskilt känsliga operationer, men avtalet för kläderna kommer nu att lösas ut. Det kommer att kosta sjukhuset 4.961.698 kronor, enligt SVT Stockholm.

– De här kläderna kommer fortfarande användas så utslaget över några år blir det inte dyrare, men just i år blir det självklart en större kostnad, säger Annika Tibell, biträdande sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, till tv-kanalen.

Läs också: Historien om världens dyraste sjukhus – Nya Karolinska

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.