Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nya ordningsregler ska stoppa tiggeriet i t-banan

Foto: Peter Hoelstad

Nu skärps ordningsreglerna för att stoppa tiggeriet i kollektivtrafiken. Det ska bli förbjudet att sitta och ligga på golv, sälja tidningar, spela musik eller störa folk innanför spärrlinjen.

– Jag vill även öppna för ett tiggeriförbud i kollektivtrafiken, säger trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M).

SL inför nya ordnings- och säkerhetsföreskrifter i kollektivtrafiken för att förhindra tiggeri.

Det ska bli förbjudet att ligga eller sitta på golvet eller ligga i sittmöbler. Det ska heller inte vara tillåtet att sälja tidningar eller spela musik innanför spärrlinjen utan tillstånd. Precis som det blir förbjudet att ofreda eller störa folk, ta med skrymmande föremål som stör säkerheten, eller att lämna tillhörigheter utan uppsikt. Vissa regler och förbud finns redan i dag, men förtydligas.

Foto: – Lagen medger inte för oss att förbjuda tiggeriet. Vi kan inte i våra ordningsregler peka ut tiggeri och säga att det inte är tillåtet. Det krävs att det är störande eller skapar otrygghet. Därför använder vi vår verktygslåda för att bemöta problemet, säger Kristoffer Tamsons (bilden).

Den som bryter mot ordningsreglerna ska avvisas, i första hand av ordningsvakter, däremot får SL inte utfärda böter. Ordnings- och säkerhetsföreskrifterna har utarbetats i samarbete med Jernhusen och gäller även på Centralstationen. Syftet är att öka tryggheten bland resenärerna, enligt SL har anmälningarna till trygghetsnumret om tiggeri ökat med 400 procent sedan 2011.

– Förekomsten av tiggeri har fullständigt exploderat de senaste åren. Det är en kraftigt växande källa till otrygghet bland resenärerna och en av de vanligaste frågorna.

Reglerna ska anslås tydligt i kollektivtrafiken till sommaren.

Så att tigga tyst utan att störa med en giltig biljett innanför spärrlinjen är okej?

– Ja, om det inte uppfattas som störande har vi ingen möjlighet att agera. Vi har inte heller möjlighet att upprätta ordningsföreskrifter utanför spärrlinjen, om det inte finns uppenbar säkerhetsrisk. Där gäller den kommunala ordningsstadgan.

Förekomsten av tiggeri har fullständigt exploderat de senaste åren.

SL ska även avhysa illegala bosättningar i kollektivtrafiknära områden och har redan anmält en bosättning vid Frescati till Kronofogden.

– Vi tror inte ont om människor. De vill inte skapa otrygghet. De vill följa lagar och regler men har inte kunskap om vad som gäller. Därför ska vi försöka nå ideella organisationer som har kontakt med romer.

Hittills har du bara ett parti med dig i frågan om tiggeriförbud, Sverigedemokraterna?

– Jag förhåller mig inte till vad andra partier tycker i frågan. Jag agerar utifrån vad människor signalerar är en otrygghet i kollektivtrafiken. Kollektivtrafiken är till för att vi ska resa, inte för att vi ska bo eller tigga där.

Ett förbud enbart i kollektivtrafiken riskerar att bara skyffla problemet någon annanstans?

– Jag är inte naiv nog att tro att det här är svar på ett problem som är mycket större än Stockholms kollektivtrafik. Vi gör vad vi kan men även andra måste sluta vända bort blicken: Regering och riksdag, rättsvårdande myndigheter och kommuner.

Tror du att reglerna räcker?

– Om de åtgärder vi nu sätter in är otillräckliga måste vi väcka den bredare frågan om det inte är rimligt att vi liksom andra huvudstäder i Europa förbjuder tiggeriet i kollektivtrafiken. Jag är villig att resa den frågan, men den äger inte vi. Den kräver en lagändring på nationell nivå.

Foto i text: Anna Molander

SL:s ordningsregler

Nya och skärpta ordnings- och säkerhetsföreskrifter innebär att det ska inte vara tillåtet att:

  1. Ligga ned i sittmöbler eller att ligga eller sitta på golvet.
  2. Sälja eller dela ut tryckta skrifter utan SL:s skriftliga tillstånd ombord på fordon eller innanför SL:s spärrlinje.
  3. Ofreda annan person eller på annat sätt uppträda störande.
  4. Framföra musik utan SL:s skriftliga tillstånd.
  5. Ta med skrymmande bagage eller bagage eller andra föremål som kan medföra fara för säkerheten eller orsaka andra obehag.
  6. Lämna bagage och andra tillhörigheter utan uppsikt. Kvarlämnade tillhörigheter kan omhändertas.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.