Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nya Slussen byggs

Nya Slussen byggs. Det beslutade Stockholms kommunfullmäktige med stor majoritet på måndagskvällen. Endast Sverigedemokraterna röstade emot.

2011 fattade Stockholms stads borgerliga majoritet beslutet att bygga Nya Slussen. Sedan dess har det hänt mycket – debatten har fortsatt, komplikationer har tillstött i Slussenprojektet, budgeten har ökat från 8 till drygt 12 miljarder kronor och Stadshuset har fått en rödgrönrosa majoritet.

De rödgröna, som röstade emot Nya Slussen 2011, valde efter valsegern att pausa projektet och tillsätta en egen expertutredning. Efter interna stridigheter som alla slutade med seger för partiernas respektive ja-sidor kunde man på måndagen lägga fram ett reviderat genomförandebeslut som tar höjd för den högre budgeten.

Bygget inleds med rivningar till hösten, och kommer igång på allvar sommaren 2016.

Kommunfullmäktigemötet föregicks av en demonstration utanför Stadshuset. Omkring ett hundratal personer markerade sitt missnöje med Nya Slussen och flera talare manade till fortsatt kamp – närmast vad gäller den nya bussterminal som staden vill bygga i Katarinaberget.

Debatten inne i Stadshuset var nästan lika ensidig. Bara Sverigedemokraterna argumenterade emot det reviderade genomförandebeslutet, och propagerade i stället för "Slussen Plan B". SD:s inlägg möttes av jubel från de demonstranter som samlats på åhörarläktaren, vilket fick presidiet att hota att utrymma läktaren.

Visst gräl uppstod ändå – exempelvis när Karin Ernlund (C) retsamt överräckte en betongbit till före detta Nya Slussen-motståndaren Daniel Helldén (MP), en anspelning på den kolbit som Miljöpartiet använda som rekvisita i fjolårets valdebatter.

Vid den slutliga omröstningen röstade S, V, MP, Fi, M, FP, KD och C för att bygga Nya Slussen. Endast SD:s sex ledamöter röstade nej.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.