Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nya Slussen har kostat en miljard

Bygget av Nya Slussen har redan kostat över en miljard kronor, innan man ens börjat bygga och innan alla tillstånd är klara.
– Ekonomin för hela Slussenbygget är ett enda stort svart hål, säger oppositionsborgar­rådet Tomas Rudin (S).

Enligt kommunens planer ska ombyggnaden av Slussen kosta åtta miljarder kronor.

– Men det är ingen som tror att det ska räcka, säger Tomas Rudin. Till exempel så ingår inte den stora busstationen i Katarinaberget i den summan.

På onsdagen tog han emot en protestlista med 20 014 namnunderskrifter som kräver att rockklubben Debaser ska få vara kvar tills alla tillstånd för Slussenbygget är klara.

– Vi ska vara ute ur lokalerna den sista september, trots att det dröjer länge än innan alla juridiska processer är klara, säger Annelie Telford, Debasers vd. Men vi vägrar flytta på oss innan kommunen fått klartecken av Mark- och miljööverdomstolen att sätta i gång med bygget.

Domstolen har tidigare sagt att den skulle meddela datum för sin dom i ärendet i slutet av augusti. Men så har ännu inte skett. Under tiden pågår stora byggen i och på Slussen som kommunen kallar ledningsarbeten. Det är på grund av dessa som Debaser måste utrymma sina lokaler redan om en månad.

Det är Nätverket Nacka-Värmdöbor för Slussen som fått ut en sammanställning av kostnaderna för projekteringen av Slussen fram till nu. Notan slutar på 1 012 625 264 kronor.

– Det är väl bland annat på grund av den stora, redan nedlagda, summan som Sten Nordin och alliansen fortsätter att driva detta vansinniga projekt, säger Tomas Rudin.

Men ni socialdemokrater stödde ju också detta förslag från början?

– Ja, men vi lyckades tänka om till sist. Och det är vi stolta över. Det är smärtsamt att frågan inte längre avgörs i Stadshuset, utan i domstol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.