Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nya Slussen stoppas

Glashuset som stoppar bygget av nya Slussen.
Glashuset som stoppar bygget av nya Slussen. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Mark- och miljödomstolen stoppar Nya Slussen.

Domstolen avvisade i sin dom i dag alla klagomål från boende i närheten av Slussen, miljöorganisationer och andra grupper som anser att Nya Slussen är fulare och blir sämre än dagens klöverbladskarusell i betong.

Däremot anser domstolen att ägarna till det så kallade Glashuset med utsikt över Strömmen lider ekonomisk skada och att byggnadens värde försämras om det byggs hus framför glasfasaden - som bland annat TT och arkitektkontor kan blicka ut genom.

Stockholms stad kan nu överklaga domen till mark- och miljööverdomstolen. Om den inte beviljar prövningstillstånd eller går på samma linje som mark- och miljödomstolen måste Stockholms stad börja om med planarbetet från ruta ett.

”Det är självklart både väldigt tråkigt och förvånande”, kommenterar Andreas Burghauser, projektchef för Slussen, domstolens utslag.

”Vi tycker att vi har gjort en korrekt avvägning mellan det allmänna intresset att bygga om hela Slussen och det enskilda intresset att inte få nya hus framför sin kontorsfastighet”, fortsätter han i ett uttalande på Stockholms stads hemsida.

Staden konstaterar att 156 av de totalt 157 överklagandena avslogs av Mark- och miljödomstolen. Det enda överklagandet som gått igenom gäller de kontor, restauranger och affärer som var tänkta att byggas ovanpå Stadsgårdsleden – framför Glashusets panoramafönster.

Inte oväntat kommer Stockholms stad att överklaga domen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.