Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 18:52 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nya-sturegallerian-bantas-pa-hojden/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nya Sturegallerian bantas på höjden

När Sturekvarteret rustas för framtiden kopplas det samman med tunnelbanan och en del byggnader rivs. Men Freys hyrverk blir kvar och byggnadernas höjder bantas efter samrådet om det väldiga kvarteret.

Kvarteret vid Stureplan som bland annat rymmer Sturebadet, Sturegallerian och en rad krogar är ett av Stockholms största. De flesta av fastigheterna ägs av Adia – Abu Dhabi investment authority – som vill göra en genomgående modernisering av kvarteret. Adia vill bland annat väcka Marmorhallarna ur sin slummer, koppla ihop kvarteret direkt med tunnelbanan och skapa ett källarplan med både publika utrymmen och varuhantering. Adia vill också bygga mer kontor och bostäder.

När planerna gick ut på ett programsamråd riktades kritik mot delar av dem. Många remissinstanser var kritiska till att det hus som en gång rymde Freys hyrverk skulle rivas och att kvarteret skulle växa på höjden.

Stadsbyggnadskontoret och Adia har nu kommit överens om att modifiera planerna så att hyrverket räddas, färre hus rivs och att byggnaderna mot gatorna inte får fler våningar och därmed blir högre än det genomgående ganska låga stadslandskapet i grannskapet.

– Det känns som om det är på väg att landa i något bra. Det blir även fler bostäder än i de ursprungliga planerna, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

I de vidareutvecklade planerna är det två gathus som försvinner – ett parkeringshus vid Grev Turegatan och en 80-talsfastighet vid Humlegårdsgatan. Inne i kvarteret rivs flera byggnader – även dessa i huvudsak från 1980-talet.

– Vi kommer att kunna skapa ett modernt attraktivt kvarter. Vi arbetar om en del, men det mesta av det vi vill göra har vi fått positiv respons för, säger Charlotta Rosén, projektledare för Sturekvarteret.

Hon ser vissa svårigheter med att skapa ett väl fungerande källarplan när Freys hyrverk, som står mitt i källarplanet blir kvar, men ser det som en bra uppgift för arkitekter och tekniker. I samband med att planerna på en omdaning av Sturekvarteret blev kända uttryckte krögare och andra hyresgäster stark oro för att det skulle läggas en död hand över hela kvarteret under den flera år långa byggtiden.

– Vi kommer att bygga i två huvudetapper på ungefär tre år vardera. De här etapperna är uppdelade i flertalet deletapper. Målsättningen är att handeln ska vara öppen i ungefär samma omfattning som i dagsläget när vi genomför projektet, säger Charlotta Rosén.

Politikerna i stadsbyggnadsnämnden ska diskutera planen i nästa vecka. Sedan stundar nya samråd om den slutliga detaljplanen som beräknas kunna antas av kommunfullmäktige i början av 2018.

Fakta.

En viktig del i planen för Sturekvarteret är att bygga samman ett nytt källarplan med livsmedel, matmarknad och möjligheter att äta på plats, direkt med tunnelbanan som får en uppgång i de anrika Marmorhallarna. Dessa ska också göras om så att de används betydligt mer än i dag.

Sturebadet är byggnadsminne, men även en rad andra byggnader i kvarteret har höga kulturvärden som Freys hyrverk, Franska reformerta kyrkan vid Humlegårdsgatan och flera gatuhus mot Birger Jarlsgatan och Sturegatan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.