Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nyaste svenskarna välkomnades

Sedan nationaldagen förra året har 29.920 personer fått medborgarskap i Sverige. På onsdagen firades de nyaste svenskarna på flera håll i landet.

– Det här är något vi kommer att minnas och uppskatta livet ut, säger Isabel Capriles, ursprungligen från Peru, som deltog i en ceremoni i Stockholms stadshus.

Festklädda och högtidliga strömmar de in genom Stadshusets tunga portar. Stockholms allra nyaste svenskar, personer som under det gångna året blivit svenska medborgare. De förser sig med svenska flaggor, tittar sig omkring, småpratar lite nervöst med varandra medan de tar plats i den respektingivande Blå hallen.

Isabel Capriles sitter bredvid sin make, Luis Capriles. Hon är från Peru och har bott i Sverige i 30 år. Det är makens medborgarskap de firar. Han kom till Sverige från hemlandet Kuba för fyra år sedan och 2011 blev han officiellt svensk.

– Sverige är ett vackert land, lugnt och tryggt, säger han och tittar på sin fru för att hon ska fortsätta.

– Jag tycker den här ceremonin ger ett viktigt intryck till nya svenskar, det är något vi kommer att minnas och uppskatta livet ut, säger hon och strålar.

Runt 3.500 personer med gäster är inbjudna till ceremonin i Stadshuset, en tradition varje nationaldag sedan 1991. 800 har tackat ja.

Kommunfullmäktiges ordförande Margareta Björk hälsar alla välkomna och berättar varför Blå hallen heter som den gör när den i själva verket inte är blå. Det är för att arkitekten upptäckte hur vackert det blev med de tegelröda väggarna och helt sonika struntade i att måla dem blå.

En liten pojke tappar plötsligt tålamodet och kastar sig i en gnällande hög på golvet.

– Du behöver bara genomlida det här en gång i ditt liv, det ska du väl kunna stå ut med, hyssjar hans mamma och lyfter upp honom.

I mitten av salen sitter Andrei Engstrand-Neacsu och hans familj. Andrei föddes i Rumänien och kom till Sverige via Frankrike. Han arbetar för Röda korset och sedan 2005 bor han i Stockholm, men först nu har han fått sitt medborgarskap.

– Våra barn är svenska och jag ville bli mer en del av samhället jag bor i. Kunna rösta i allmänna val och sådana saker. Jag är glad och stolt över att kunna kallas svensk, säger han medan sonen Roman, 6, viftar frenetiskt med sin pappersflagga intill honom.

Andrei Engstrand-Neacsu tycker att det bästa med Sverige är stabiliteten ”grundad i historiska värderingar”.

– När man kommer utifrån ser man det tydligt. Man får plats för att uttrycka sin åsikt innan beslut tas. Det är annat än i Rumänien.

Ulla Hamilton (M) berättar om hur Stockholm, med sina 201 nationaliteter representerade bland befolkningen, blir en alltmer mångkulturell stad. En man bredvid mig i publiken, som ser ut att ha slaviskt påbrå, säger till sitt sällskap att det minsann inte ordnades sådana här fina evenemang när han kom till Sverige på 60-talet.

– Man fick en barack och så var det bra. Jag tycker det är fantastiskt det här, jag ska vifta som fan med flaggan, säger han upprymt och höjer sin blågula pappersfana mot taket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.