Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Nyfikna slet filtarna från de döda och tog bilder”

00:52. Här är åtalet mot Rakhmat Akilov – på en minut.

De första sjukvårdarna på plats möttes av kaos och chockade människor när de kom till Drottninggatan strax efter attacken. En av dem ser hur nyfikna sliter bort filtar från de döda och tar bilder av dem.

Klockan 14.58 är första ambulans på plats. Sjukvårdsledaren Viktoria Lenander berättar i ett förhör att han möts av flera svårt skadade. En liten pojke har kastats ur sin barnvagn, rakt genom rutan på en uteservering:

”Jag ser hålet i glasrutan och pojken ligger i famnen på en man som sitter på gatan. Det är en brandman på plats som har lagt om huvudet på pojken.”

Några minuter senare tas barnet hand om av en ambulans som egentligen är på väg till Holländargatan.

En överläkare från Ryggkirurgiskt centrum som råkar befinna sig i närheten hjälper flera skadade. Men han ser också något som han helst velat slippa se:

– Civila personer slet bort filtarna som täckt de avlidna och deras kroppsdelar för att fotografera och filma kropparna, säger han i ett förhör med polisen.

– Detta var helt fruktansvärt hemskt och det som jag upplevde starkast av allt denna dag, säger han till polisen.

Viktoria Lenander fortsätter att gå längs Kungsgatan. Lite längre fram hittar Lenander en död person. Hon ber poliserna i närheten om en filt men de hittar ingen i sin bil. Den döde får ligga kvar. Medan Lenander går in på Drottninggatan springer poliser med dragna vapen förbi. En av poliserna säger att det inte är säkert att gå längre ned på Drottninggatan.

Några meter längre bort möter hon en kvinna med bruten arm. Hon får sätta sig på en stol tillsammans med sin man. Just då fanns det ingen möjlighet att ta hand om lättare skadade.

I takt med allt fler ambulanser anländer börjar man söka igenom butiker längs gatan i jakt på skadade. Personal utbildade i krishantering skickas till Centralbadet och Hotell Royal Viking där de tar emot chockade människor.

Under tiden kommer människor inspringande på näraliggande Cityakuten och ropar ”ni måste hjälpa till”. Läkare och sjuksköterskor tar sig snabbt ut till Drottninggatan. Patienter skickades hem och så många som kan går ut. Flera börja springa mot Åhléns då en brandman berättade att det fanns skadade inne på Zara Home.

Efter att ha undersökt två kvinnor med mindre svåra skador fortsatte två av läkarna till Åhléns. Där hittade de en kvinna i 35-årsåldern md en svår huvudskada och flera andra skador:

”Hennes vänstra armbåge var ur led och hon hade en misstänkt underbensfraktur. Hon hade jätteont och skrek av smärta. Hon var dock talbar och hade puls”, berättar en av läkarna senare för polisen.

Kvinnan fick morfin och kördes sedan till sjukhus i en privatbil.

En psykolog som arbetar på Cityakuten får ta emot en chockad kvinna. Från en buss har hon sett lastbilen köra över flera människor och sedan fortsätta rakt in i Åhlén. En stund senare får psykologen ta hand om en liten pojke som förlorat sin pappa.

Den lille pojken säger att lastbilen kört på honom och hans mamma och pappa och att han trodde att det hade varit något fel på lastbilen. En ambulansförare sätter sig och spelar spel med pojken medan andra försöker spåra hans mamma.

Flera gånger under tiden som räddningspersonalen befinner sig på Drottninggatan kommer uppgifter om att någon börjat skjuta. Någon skriker: ”bort från fönstren, de skjuter!” Flera timmar efter attacken på Drottninggatan kommer också ett bombhot och Cityakuten får utrymmas.

Också polisen får larm om skottlossning både på Mäster Samuelsgatan och vid Kulturhuset. Men också inne på Åhléns.

Men ingen hade skjutit och bombhotet var falskt.

Chockade människor och personer som polisen ville höra som vittnen fördes till Centralbadet där de togs om hand.

Femton minuter efter larmet är en läkarbil med två personer på plats. Läkaren Staffan Olheden och en ambulanssjukvårdare. De båda försöker hjälpa en man vars liv dock inte går att rädda. En kvinna i 70-årsålern skriker hysteriskt. Lite längre bort ser de hur ambulanspersonal utför hjärt- och lungräddning på en kvinna. Men också hon avlider.

När Staffan Olheden kommer fram till lastbilen står den inkörd i Åhléns. Under den ser han en människa som han bedömer är utom räddning.

Sammanlagt dog fem personer och många skadades, varav flera svårt, när Rahmat Akilov styrde sin stulna lastbil mot dem.

Läs mer: Övervakningskameror visar skräcken på Drottninggatan 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.