Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nykter på stan – nattliv utan alkohol

Foto: Nicklas Thegerström

Fredags-aw följt av krogmiddag och nattligt klubbande? Gärna – men utan alkohol, tack. Stockholmsmagasinet tog en helkväll med Daniel, Michelle och Wasima. De har valt bort alkoholen – utan att välja bort Stockholms uteliv.

Fördrink: ”Löpning är mitt nya rus”

Foto: Nicklas Thegerström Daniel Lindström. Foto: Nicklas Thegerström

– Jag nojade över att hela stan skulle snacka om att jag slutat dricka. I min fåfänga anmälde jag mig till Stockholm Marathon för att ha något att skylla på, säger Daniel Lindström när vi ses på ett stimmigt Riche.

Restaurangen har dragit folk sedan krogprofilen Tore Wretman la vantarna på stället 1945 och en vårig fredagseftermiddag 71 år senare är barerna här lika packade.

Oron över eventuellt skvaller var möjligen fåfäng, men också förståelig. Som modechef på en av landets större magasin är Daniel ett välkänt ansikte i stans uteliv. I en bransch där minglande på diverse tillställningar – ofta förlagda på någon av stans krogar – är en del av arbetet och där champagneskålande hör till vardagen är det lätt att tappa måttfullheten.

Alkoholist har Daniel aldrig kallat sig, men alkoholproblem hade han definitivt. Efter år av festande ställde hans dåvarande fru ett ultimatum – det var hon eller alkoholen.

– Hon var trött på att jag kom hem berusad på torsdagsnatten och därför energilös när vi skulle umgås i familjen på helgen. Allt var såklart jättejobbigt, men jag förstod henne. Jag hade inte heller velat vara ihop med en sådan som jag.

Beslutet att sluta dricka togs över en natt. I dag är Daniel skild och nykterist sedan 3,5 år.

– Jag betalade ett högt pris för mina utekvällar. Alkoholen var en stor anledning till min och min frus separation. Samtidigt är jag tacksam över att hon konfronterade mig. Jag har en helt annan självrespekt i dag. Och jag upplever även att andra människor respekterar mig mer.

Snacket på stan uteblev. I början höjdes knappt ett ögonbryn åt Daniels val av vatten. Och de kommentarer han fått har enkom varit positiva.

– Själv älskar jag däremot att prata om mitt nykterhetsval. Det har blivit lite som ett missionerande där jag vill peppa andra med problem att prova samma sak.

Att sluta dricka har inte inneburit ett slut med krogen. Tvärtom är Daniel nästan ute mer i dag. Att gå ut nykter, menar han, har övervägande fördelar – fräschhet, kontroll och frånvaro av bakisångest för att nämna några. Som opåverkad bland berusade har han dock blivit varse sådant som han aldrig la märke till förr.

– Jag kan bli äcklad av att se hur kvinnor behandlas av fulla män på krogen. Hur de får kommentarer som aldrig skulle accepteras i ett nyktert sammanhang, säger Daniel när vi kastar in handduken på Riche.

Hemgång blir det dock inte: efter middag på en annan restaurang ska Daniel spela skivor på nattklubben Bernie’s ett stenkast bort.

Det blir en lång kväll, har du sovmorgon i morgon?

– Nja, klockan nio ska jag springa två mil på Djurgården. Löpning är mitt nya rus kan man säga, haha.

Middag: ”I dag twerkade jag inne på en Hi-Fi-butik”

Foto: Nicklas ThegerströmMichelle Meadows. Foto: Nicklas Thegerström

– Det är egentligen oväsentligt att jag inte dricker. Min nykterhet är ju inte detsamma som min personlighet. Förhoppningsvis är jag mer komplex än så. Det är väl mer intressant att veta vad jag tycker än vad jag dricker, säger Michelle och beställer en Ginger beer i den livliga baren där folksurret blandas med klirrande ostronplatåer och smällande korkar.

Att kliva in på Brasserie Balzac för lustigt nog inte tankarna till Paris utan till New York – stället skulle nämligen kunna vara den klassiska Manhattankrogen Balthazars tvilling. Nu befinner vi oss dock inte i Soho utan i Vasastan där vi ska äta middag på den nyöppnade bistron.

Redaktören och skådespelaren Michelle Meadows har just avslutat fredagens aw och är i vanlig ordning nykter – att merparten av ställets övriga gäster inte är det har hon dock inget emot. Fulla människor, säger hon, är oftast riktigt roliga – åtminstone fram till tregränsen då ”många börjar spåra ur”. När det kommer till andras åsikter om henne däremot, är folk inte alltid lika fördomsfria. Stundom upplever hon att folk på förhand kan döma henne utifrån hennes val att inte dricka.

– Vissa tar för givet att man är torr eller har ett galet kontrollbehov. Men jag är en känslomänniska som inte behöver berusa mig för att släppa på spärrarna. Jag kan bete mig mer berusad i ett nyktert tillstånd än vad folk gör på fyllan. I dag twerkade jag inne på en Hi-Fi-butik, skrattar Michelle.

Med undantag för några enstaka skålar har Michelle inte druckit på femton år. Beslutet att sluta kom sig av att hon kände att hon varken hade roligare med alkohol eller att hon gillade det speciellt mycket. Går ut på krogen gör hon däremot ofta och efter över ett decennium i Stockholms uteliv tycker hon att attityden till alkohol har förändrats. I dag träffar hon oftare andra som inte dricker och kommentarerna kring hennes vita val har blivit färre med åren.

– Jag får nog mer frågor om varför jag är vegetarian än varför jag inte dricker. Men det beror kanske mest på att det fortfarande finns ett tabu kring alkohol. Att det kan finnas en allvarlig story bakom beslutet att inte dricka.

Vad är den största vinningen med att vara nykter på krogen?

– Att man sparar pengar. Och att man slipper ångesten för vad man har sagt dagen efter. För mig funkar alkohol som ett sanningsserum. Den får mig att öppna mig och prata om för mycket privata grejer.

Några nackdelar med att gå ut nykter?

– Ja, att man aldrig får skylla på att man är bakis. Men hallå, man blir faktiskt trött och sliten av att vara ute till fem även om man inte dricker, säger Michelle och sveper sitt glas. Vårt bord står redo, upplyser hovmästaren bakom oss om.

Nattklubb: ”Det är Magnus Uggla-attityd – de vågar inte dansa nyktra”

Foto: Nicklas ThegerströmWasima Ayad. Foto: Nicklas Thegerström

När vissa slirat hem och slocknat efter aw:n, har kvällen knappt börjat för andra. Som för Wasima Ayad. Som dj ställer hon sig inte sällan i båset förrän efter midnatt och de bästa klubbdansgolven, menar hon, är ofta som roligast vid stängning. Fast när hon går ut själv, som i kväll, föredrar hon att gå ut lite tidigare.

– Jag vill inte låta som någon moraltant, men folk som är fulla på krogen har typ inga manners. Som om alkoholen ger dem en ursäkt för att vara riktiga douchebags. Och de blir bara värre ju senare det blir, säger Wasima när vi ses på ett fullsmockat Marie Laveau.

Wasimas beslut att inte dricka är egentligen ett icke-beslut – hon har nämligen aldrig börjat. Uppvuxen i Vaxholm i ett umgänge där det experimenterades med alkohol redan i 7:an, kände hon sig snarare avskräckt än sugen när det började nallas i föräldrars barskåp .

– Jag avskydde smaken av alkohol och att se hur mina kompisar blev när de drack avskräckte mig. Jag blev aldrig pepp på att förlora kontrollen som de gjorde.

Avståndstagandet hängde med upp i åren. Att stoppa i sig massa gifter som hon dessutom inte gillar ser hon ingen mening med alls. Därmed inte sagt att hon har problem att umgås med andra som gör det.

– Jag kan fatta att folk behöver berusa sig, att det kan vara svårt att slappna av på krogen utan alkohol. Även om jag själv är nykter kan jag tycka att det är kul att hänga med folk som är fulla. Men personligen ser jag väldigt få fördelar med alkohol. Jag hade hellre sett att det förbjöds och att cannabis var lagligt.

Wasima kan skrämmas av att se hur det dricks på krogen. Och hur vissa i hennes umgänge häller i sig mängder utan att reflektera. Något som hon till viss del ser som en kulturell fråga.

– I andra storstäder upplever jag att folk som dricker kan behålla lugnet på ett annat sätt. Det blir liksom inte lika stökigt och dräggigt som det kan bli i Stockholm. Men så har väl svenskarna lite Magnus Uggla-attityd i sig, de vågar typ inte dansa nyktra, haha.

Det finns också en förutfattad mening om att hennes nykterhet skulle hänga ihop med hennes muslimska bakgrund. Något som inte alls stämmer: Wasimas familj har en liberal inställning till alkohol. Samtidigt har hon mött folk som är direkt obekväma när hon nämnt sitt vita val.

– ”Varför dricker du inte?” är en ständig fråga. Som om det vore något konstigt.

Enligt statistik dricker yngre vuxna allt mindre, är det något du märker av när du är ute?

– Nej, inte på ställena som jag går på i alla fall. Däremot tror jag att den kommande generationen dricker mindre. Min lillebror som är 20 är helt ointresserad av alkohol, hans gäng är inne på veganism och renlevnad. Å andra sidan verkar de mer drogliberala. Det är lite Woodstock 2.0 över den generationen.

Fakta. Daniel Lindström

Ålder: 42 år.

Bor: Gärdet i Stockholm.

Gör: Modechef på tidningen Café.

Favoritkrog i Stockholm: Taverna Brillo.

Favoritdrink: Carlsbergs alkoholfria öl.

Fakta. Michelle Meadows

Ålder: 34 år.

Gör: Skådespelare och redaktör på tidningen Residence.

Bor: Södermalm.

Favoritkrog i Stockholm: Riche.

Favoritdrink: Cranberry juice med lime.

Fakta. Wasima Ayad

Jobbar: Stylist och dj.

Ålder: 27 år.

Bor: Högdalen.

Favoritställe i Stockholm: Nobelberget.

Favoritdrink: Zingo och Virgin mojito.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.