Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nykvarn länets bästa skolkommun – Stockholm tappar

Nykvarn är länets bästa skolkommun, enligt Lärarförbundets årliga rankning. Stockholm rasar från plats 95 till 130 jämfört med förra året.
– Det är klart att det är trist, säger skolborgarrådet Olle Burell (S). 

Lärarförbundets rankning baseras på 13 kriterier, bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat.

Stockholms stad tappar 35 placeringar från i fjol och hamnar på plats 130.

– Förra året gjorde S de absolut lägsta satsningarna per elev på tolv år. Det syns tyvärr nu. Hälften av skolorna går med underskott. Mindre resurser gör att det man inte kan höja kvaliteten och rekrytera de lärare som behövs, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare, i ett pressmeddelande.

Skolborgarrådet Olle Burell (S) håller inte med om Edholms analys.

– Jag tycker att hon har fel. Sedan är jag glad över att vi fortfarande ligger 14 placeringar högre än när vi tog över efter de borgerliga, men det är klart det är trist att de flyttar ner oss en bit, säger Burell till DN.

Det är inte pengar som är problemet på Stockholms skolor, utan utmaningen är att öka arbetsron och arbetsmiljön för lärarna, enligt skolborgarrådet.

Stockholm tappar 35 placeringar, vad tror du att det beror på?

– Stockholm är största skolkommunen, Lärarförbundet vill sätta extra press på oss, det tycker jag är ganska naturligt och jag ser det som en inbjudan till fler samtal om arbetsmiljö. Jag tycker sådana här rankingar är bra. Det är en bra utgångspunkt för diskussion, vi vill klättra och när vi inte gör det blir man lite störd och taggar upp. Det är det vi gör nu inför budgeten 2018.

Störst är tappet för Stockholm när det gäller hur mycket resurser som satsas på skolan, där Stockholm gått från etta till plats 21:a, samt kommunens förmåga att leva upp till gällande avtal och ge lärare bra villkor. 

Moderaterna tror inte att majoritetens budgetsatsning kommer att göra någon skillnad och är liksom L mycket kritiska.

– Skolan är Socialdemokraternas största löftessvek. De lovade i valet 2014 att de skulle höja skatten och att skattehöjningen skulle gå till skolan. Skatten har de höjt med över 1,4 miljarder. Men satsningarna på skolan är inte i den storleken, varken i budgeten för 2018 eller något enda tidigare år. Tvärtom genomförde Socialdemokraterna den lägsta skolsatsningen på tolv år i budgeten för 2017, vilket har resulterat i underskott och riskerar att leda till uppsägningar om inget görs, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Nykvarn är bäst i länet, men något sämre jämfört med 2016, då kommunen låg på plats 30. 

Nynäshamn, som ligger i länsbotten, har ändå hoppat upp några snäpp sedan i fjol, från plats 270 till plats 265. 

Hela listan:

Nykvarn 42

Sollentuna 70

Täby 84

Ekerö 89 

Danderyd 93 

Vaxholm 94 

Nacka 103 

Lidingö 112 

Stockholm 130 

Salem 144 

Vallentuna 150 

Upplands-Bro 153 

Huddinge 160 

Österåker 169 

Järfälla 174 

Sigtuna 177 

Tyresö 194 

Norrtälje 202 

Södertälje 203 

Värmdö 209 

Solna 217 

Sundbyberg 225 

Botkyrka 235 

Upplands Väsby 242 

Haninge 249 

Nynäshamn 265 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.