Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nynazist gripen vid skola på Södermalm

Åsö Gymnasium
Åsö Gymnasium Other: Holger Ellgaard

Nordiska motståndsrörelsen delade ut flygblad vid Åsö gymnasium under onsdagen. Tumult utbröt och en person greps, misstänkt för misshandel.

När förintelseöverlevaren Emerich Roth på onsdagen föreläste på Åsö vuxengymnasium delade runt 15 medlemmar ur den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen ut flygblad, med budskapet att Förintelsen aldrig inträffade och att föreläsaren talade osanning.

Bråk uppstod mellan gruppen och två högstadieelever. En polis som var på skolan i ett annat ärende grep in och larmade. När förstärkning kom försökte flygbladsutdelarna fly från platsen.

– Vi hann ikapp dem i Rosenlundsparken. De var runt 15 personer och vi tror att vi fångade alla, säger Carl Lauffs vid Södermalmspolisen.

En person greps för misshandel av två högstadieelever och ytterligare en förhördes på plats om brott mot knivlagen. Utöver dem fördes elva personer ur samma grupp bort från platsen.

– Det handlade om slag och sparkar. Ingen behövde uppsöka sjukhus, säger Carl Lauffs.

Den gripne är känd av polisen och har tidigare haft ledarfunktioner inom svenska högerextrema grupperingar.

Initialt har ingen anmälan om hets mot folkgrupp gjorts men Södermalmspolisen skickade vidare flygbladen till justitiekanslern som ska utreda det.

– Jag fick en hel del oroliga mejl av folk som undrade vad de ville, säger Sirpa Wahlberg Borgström, rektor på Åsö vuxengymnasium.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.