Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nyopererad bebis fick fel mammas urpumpade bröstmjölk – Ivo kritiskt

Foto: Magnus Hallgren

En bebis som låg på Astrid Lindgrens barnsjukhus efter en tarmoperation fick fel bröstmjölk av misstag. Mamman anmälde händelsen till Ivo, som nu kritiserar sjukhuset för bristande rutiner.

Bebisen hade nyligen opererat bort delar av tarmen och var infektionskänslig, när hon i januari 2017 av misstag fick mjölk pumpad från fel moder på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

”Att mitt barn har fått en annans mjölk utan att vi själva har valt det är allvarligt och väldigt oroväckande. Mitt barn kan få ytterligare sjukdomar på grund av att personalen har gjort fel. (...) Vi har tappat all förtroende för personalen och är konstant rädda att de ger fel medicin också. De är oftast underbemannade och risken är stor att de kan göra fel”, skrev mamman i sin Ivo-anmälan efter händelsen.

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserar sjukhuset och bedömer att det har brustit i sitt ansvar att planera, leda och kontrollera verksamheten.

Ivo konstaterar också att vårdgivaren har brustit vad gäller ID-kontroll på patienten och burkarna med bröstmjölk, när de lämnades ut till patientens moder av den ansvariga sjuksköterskan. Mjölken tillhörde en mor till en patient som hade skrivits ut från sjukhuset.

Läs mer: Sjukhus upptäckte pojkes hjärntumör efter två års utredning 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.