Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nytt avtal ska sänka kostnaden för Nya Karolinska

Other: Alexander Mahmoud

På grund av att inflationen är lägre än väntat, kommer kostnaden för Nya Karolinska att minska med cirka 1, 9 miljard kronor. Alliansen i Stockholms läns landsting vill också omförhandla OPS-avtalet för att sänka kostnaderna.

Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) är samtidigt kritisk till sina företrädare.

– Alla som röstade för OPS-avtalet borde idka självkritik, säger hon.

De totala kostnaderna för att bygga, utrusta och underhålla Nya Karolinska fram till år 2040 har beräknats ligga på omkring 61 miljarder kronor.

Det är dyrare än vad man först beräknat. Landstinget har hittills gjort tilläggsbeställningar för 1,7 miljarder kronor, som inkluderas i summan. OPS-avtalet har liknats vid att ta sms-lån och har väckt stark kritik och sjukhusledningen har uppgett att man eftersom man inte längre äger sjukhuset har mindre kontroll.

Men i OPS-avtalet är delar av de framtida betalningarna också beräknade med en årlig ökning av konsumentprisindex, KPI, på 2 procent. Eftersom inflationen varit lägre, beräknas kostnaderna för denna del bli omkring 1,9 miljarder kronor lägre, enligt ett pressmeddelande från Moderaterna i landstinget.

Alliansen föreslår nu dessutom en omförhandling av OPS-avtalet för bygg och drift av Nya Karolinska Universitetssjukhuset. Enligt förslaget ska landstinget betala en engångsinbetalning till bolaget Swedish hospital partners, SHP, ett konsortium mellan Skanska och riskkapitalbolaget Innisfree, på högst tre miljarder kronor, och på så vis sänka de årliga kostnaderna fram till 2040. 

– Jag har aldrig varit en förespråkare av OPS-avtalet och alla som röstade för OPS-avtalet år 2010 borde idka självkritik. Nu ser jag som mitt främsta jobb att sänka kostnaderna för skattebetalarna, säger Irene Svenonius.

Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M).
Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M). Foto: Alexander Mahmoud

Läs mer: Förra sjukhusdirektören: BCG körde sitt race på Karolinska 

När byggfasen av avtalet är avslutad är risker som kostnadsökningar och förseningar borta. Det skapar i sin tur förutsättningar för att omförhandla SHP:s finansieringsavtal med kommersiella långivare, enligt pressmeddelandet.

Landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen kommer att ta ställning till förslaget, och om det går igenom ska landstingsdirektören få i uppdrag att genomföra förhandlingar. Det kommer enbart genomföras om det innebär en vinst för skattebetalarna, uppger Svenonius till DN.

– Det här är en av möjligheterna vi har att få ned kostnaderna. Ett alternativ som vi fortsätter titta på är också att förvärva bolaget SHP.

Läs mer: Nya Karolinska het fråga under valårets första partiledardebatt 

Beskedet från Moderaterna väcker reaktioner hos oppositionspartierna. Miljöpartiet har vid flera tillfällen krävt att OPS-avtalet måste hävas, vilket Moderaterna sagt att det inte är aktuellt. Att omförhandla lånen kommer enligt Miljöpartiet att kunna ge besparingar på några hundra miljoner per år, vilket MP i sammanhanget kallar "småpotatis". 

— Tyvärr skjuter moderaterna upp den viktigaste frågan, om hur man kan häva OPS-avtalet, till efter valet. Men det är bråttom. Landstinget måste köpa projektbolaget SHP innan det kommer helt i händerna på ett internationellt riskkapitalbolag. Ett skräckscenario skulle vara att Innisfree eller servicebolaget Coor blir ägare. Då har vi ingen chans att sänka kostnaderna, säger Susanne Nordling, oppositionslandstingsråd. 

Även Socialdemokraterna i landstinget är kritiska mot Moderaternas beräkning. I ett meddelande till DN pekar S på att "besparingen" är beräknad på det ursprungliga avtalet, exklusive kostnaden för tilläggsavtal. Om också tilläggsavtalen adderas blir nettobesparingen ca 900 miljoner kronor – dvs. knappt hälften så stor, enligt S. 

När OPS-avtalet tecknades beräknades ett KPI om 2 procent per år. Den årliga avbetalningen, vederlaget räknas successivt om varje år, med februari månads KPI. Då sker en årlig uppdatering. 

"Detta är alltså inte den slutgiltiga beräkningen utan kostnaden kommer att förändras allteftersom att KPI gör det", skriver S. 

— Den här kostnadsminskningen som Moderaterna pekar på beror ju bara på lägre inflation än beräknat. Justeringen görs ju löpande, och är inte något resultat av en omförhandling som Irene Svenonius har gjort. Den lyser med sin frånvaro, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.