Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nytt höghus kan byggas mitt i Stockholm

Så här kan hörnet Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan förvandlas.
Så här kan hörnet Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan förvandlas. Foto: Schmidt Hammer Lassen Architects

Fastighetsägaren vill riva hörnhuset vid Regeringsgatan/Mäster Samuelsgatan från oljekrisens tid och bygga ett nytt högre hus. Samtidigt öppnas ett nytt promenadstråk genom jättekvarteret.

Stockholms centrala kontors- och affärskvarter står inför en stor omdaning. Storbankernas flykt från de numera omoderna kvarteren och stadens önskan om mer mänsklig trivsel i stadskärnan samverkar i riktning mot mer levande citykvarter.

Om en månad ska stadsbyggnadsnämnden diskutera framtiden för kvarteret Hästen 21. Det byggdes under oljekrisen då det gällde att spara energi och inte slösa med fönsterytor och takhöjd. I dag är de här kontoren mycket omoderna. Sedan Filmstaden med elva salonger stängde och flyttade till Hötorget har de nedre delarna av kvarteret – bortsett från Systembolagets flaggskeppsbutik som nyligen flyttade – inte heller varit någon publikmagnet.

Fastighetsägaren Pembroke Real Estate har i flera år rivit, byggt om och byggt nytt längs Mäster Samuelsgatan. Nu vill företaget ta itu med den övre delen av kvarteret, riva det 40 år gamla huset och bygga ett nytt som – enligt planerna – ska hålla i hundra år.

I hörnet Regeringsgatan-Mäster Samuelsgatan blir huset betydligt högre än omgivande bebyggelse.

– Höjden är alltid en känslig fråga. Men de har lagt ned stora resurser på utformningen. Jag tycker att projektet är väl värt att pröva, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Fastighetsägarens intresse är förstås att få ett hus som lockar fler hyresgäster och mer yta att hyra ut. Stadens intresse är att få mer levande kvarter.

– För oss är det viktigaste att det går att göra Mäster Samuelsgatan till en mer levande gata och att vi får ett gångstråk inne i kvarteret i Smålandsgatans förlängning, säger Roger Mogert.

Det nya gångstråket planeras för uteserveringar och ska bli en förbindelse rakt genom kvarteret från Norrlandsgatan till Regeringsgatan. På taket planeras – som så ofta i nya projekt – någon form av publik verksamhet med magnifik utsikt. Att kvarteret sakta sänker sig från gatukorsningen i riktning mot Kungsträdgården ger utrymme för grönska inne i kvarteret och det ska även byggas ett antal bostäder.

– Vi har ju sedan flera år en uttalad ambition att få in mer bostäder i city. Den gäller även i det här kvarteret som ju är ett av stadens allra största, säger Roger Mogert.

Fakta. Höjden ett tvisteämne

Höjden på nybyggen är ett ständigt tvisteämne och Stockholms riksintresse. Citybanans nya station med hotell Continental och bostäder mitt emot Centralen är ett exempel på nya höga hus som tillåts i City.

Det nya Galleriakvarteret ska kapas på höjden och tidiga negativa yttranden om bankkvarteret vid Sveavägen- Sergels torg som SE-banken ska lämna är exempel på ny höga hus som inte ser ut att tillåtas.

Hur det blir med Hästen 21 får framtiden utvisa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.