Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nytt beslut: alliansen går med på extern granskning av Nya Karolinska

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.
Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd. Other: Alexander Mahmoud

DN har avslöjat att finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) kan vara jävig i frågan om att granska Karolinska – där hennes man är upphandlingschef.

På ett extrainsatt möte med landstingsstyrelsen ställde sig alliansen bakom kravet på extern granskning. 

- Jag ser det som att de agerar i panik, säger Susanne Nordling (MP), oppositionslandstinsråd. 

På mötet krävde MP, S och V även en kriskommission om Nya Karolinska. 

Dagens Nyheter har i en rad artiklar avslöjat stora brister i fakturahanteringen och användandet av konsulter på Karolinska universitetssjukhuset, även misstänkt jäv i en upphandling. 

I söndags avslöjade DN att finanslandstingsrådet, som motsatt sig en ansvarskrävande extern granskning av turerna och i stället velat ha en granskning av de egna åtgärdsförslagen, att hon kan vara jävig i frågan då hennes man är upphandlingschef på sjukhuset. 

Nu på tisdagsmorgonen höll landstingsstyrelsen ett extrainsatt möte  med endast en punkt på dagordningen: jävsfrågan. Mötet sammankallades av Ninos Maraha (L) förste vice ordförande i landstingsstyrelsen sedan det visat sig att någon formell jävsutredning inte gjorts. 

Irene Svenonius själv deltog inte i mötet, sedan hon bestämt sig för att kliva åt sidan och låta Kristoffer Tamsoms ta över frågor om granskning av Karolinska.

På mötet ställde sig alliansen bakom oppositionens krav på en extern granskning. 

– Jag uppfattar att alliansen fått kalla fötter. De är stressade och försöker krishantera i medierna, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd. 

Landstingsdirektören kommer nu ges i uppdrag att genomföra en extern granskning av alla beslut som tagits om konsultköp och fakturor, jäv, personkopplingar och eventuella överträdelser av personer i nyckelpositioner vid Karolinskas köp av konsulttjänster.

– Det är bra, men jag ser det som att de agerar i panik. Om man styr landstinget i minoritet så har man ett ansvar för få stöd för sina förslag. Det här är inte som att sitta i regeringen, säger Susanne Nordling.

Läs mer: Utreds för jäv – får inte svara på frågor om konsultnotor

Men Miljöpartiet, med stöd av S, tycker inte att det räcker och kräver en kriskommission om Karolinska. Det förslaget röstades ner på mötet. 

– Kravet kvarstår. Det är för många utredningar nu med internrevision, förundersökning och även krav på arbetsmiljöåtgärder och vi tycker inte att det räcker. Om Svenonius nu är jävig så är hon vingklippt i ägarutskottet, och någon måste ta ett samlat ansvar även för saker som eventuella nya saker som kommer fram, sade Susanne Nordling (MP) oppositionslandstingsråd.

Om Svenonius nu är jävig så är hon vingklippt i ägarutskottet

Landstingsstyrelsen föreslås besluta att ge landstingsdirektören i uppdrag att enomföra en juridisk utredning om huruvida jäv förelegat för Irene Svenonius vid ägarutskottets beslut den 2 februari.

I ett förslag till tilläggsbeslut, kräver MP att en kriskommission tillsätts för att samla utredningsresultat kring Nya Karolinska, komma med åtgärdsförslag och säkerställa att verksamheten styrs rätt.

– Efter ett flertal utredningar, granskningar, varningar och revisionsrapporter med åtgärdsrekommendationer, som ej har fullföljts, angående Nya Karolinska Solna fortsätter problemen att hopa sig. Det finns en mängd åtgärdsförslag från olika rapporter som borde ha tagits på allvar. Vi tycker att det räcker nu och att det behövs en kriskommission för att få ordning och återställa förtroendet för Nya Karolinska Solna, skriver MP i förslaget.

Det är ett förslag som kommer att behandlas

Det formella beslutet om extern granskning fattas nästa vecka. 

Rapport från granskningen ska ske i två delar. Den första ska handla om de fattade besluten om konsultköp, fakturahantering och eventuella jäv, samt om de föreslagna åtgärderna är tillräckliga, med återrapport senast 30 april. 

Slutrapport ska ske efter att åtgärderna implementerats, senast 31 december.

DN har sökt Irene Svenonius, som inte vill uttala sig med hänvisning till att hon utreds för jäv.

Hennes ersättare i frågan om granskning om Karolinska, Kristoffer Tamson (M): 

– Man måste skilja på det som är politik och juridik. För mig och alliansen är det viktigt att nu hitta en samsyn med oppositionen för att på bredden och djupet reda ut eventuellt jäv. Det är vi skyldiga skattebetalare och invånare i länet.

– Vi lyfter också in oppositionens förslag på extern granskning av Karolinskas hantering av fakturor och konsultköp. Med detta tar vi höjd för att i brett och blocköverskridande få den ordning och reda som med rätta krävs. Detta inte minst för att diskussionen om sjukhuset ska kunna föras åter tillbaka till arbetsro och fokus på arbetet med att korta köerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.