Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 21:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nytt-mittenstyre-i-sundbyberg/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nytt mittenstyre i Sundbyberg

Sundbyberg kommer att styras av en mittenkoalition i minoritet den kommande mandatperioden, uppger Mitt i. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna går samman och bildar nytt styre - med visst stöd från Vänsterpartiet i budgetfrågor.

Efter valet har Sundbyberg stått utan nytt styre. Men under dagen blev det klart - det blir maktskifte i kommunen som senaste mandatperioden har styrts av Alliansen tillsammans med Miljöpartiet.

Nu kommer Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet att styra kommunen tillsammans - trots att de tillsammans inte når egen majoritet i fullmäktige. Det skriver tidningen Mitt i.

Via vad man själva kallar för en ”valteknisk överenskommelse” kommer Vänsterpartiet se till att styret får stöd för budget och politiska utnämningar, uppger Mitt i.

Genom det valtekniska samarbetet kommer styret att få majoritet i de politiska nämnderna, trots att man inte har det i fullmäktige. 

– Jag ser fram emot att styra ihop med Centerpartiet och Liberalerna. Det behövs ett mittenstyre i Sundbyberg, säger socialdemokraten och tillträdande kommunstyrelseordföranden Peter Schiling till Mitt i. 

Centerpartiets Stefan Bergström är nöjd med lösningen. 

– Den politiska plattformen kryllar av Centerpartistisk politik, vi har aldrig fått genom så mycket tidigare. Det känns också tryggt att gå in i det här samarbetet ihop med Liberalerna. Vi har ett bra och respektfullt samtalsklimat vilket bådar gott, säger Stefan Bergström (C) till Mitt i. 

Liberalernas Johan Storåkers är inne på samma spår. 

– Vi har efter en noggrann analys sett att det är med detta styre som vi kan få igenom det mesta av vår politik, säger Johan Storåkers (L).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.