Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/nytt-rekord-nu-star-674720-personer-i-bostadskon/

STHLM

Nytt rekord – nu står 674.720 personer i bostadskön

2019 slog Stockholms bostadsförmedling rekord i antal förmedlade bostäder. Foto: Magnus Hallgren

Den genomsnittliga kötiden hos Stockholms bostadsförmedling ökade under 2019 till 10,5 år.

– Men om du är i akut behov av en bostad ska du inte avskriva Bostadsförmedlingen, det finns områden med betydligt kortare snittid, säger styrelseordföranden Dennis Wedin (M).

Han är också nöjd med att ökningen av snittiden tycks ha stannat av. Sedan 2018 har kötiden ökat med 0,2 år, betydigt mindre än tidigare under 2010-talet.

Bostadsförmedlingen slog under 2019 också rekord i antalet förmedlade lägenheter och i antalet personer i bostadskön – 674.720 stycken. Men bara 13 procent av dem räknas som aktiva och gör minst fem intresseanmälningar per år. 

– Alla är inte i akut behov av en bostad och den andelen har inte ökat på nästan tio år, säger Dennis Wedin.

Men många som står i kön har redan en bostadsrätt eller ett småhus. Ska det vara så?

– För att kunna ta ut en avgift för medlemskap i bostadskön är vi tvingade enligt lagstiftningen att ha en rak kö där alla kan ställa sig, säger Dennis Wedin.

Han är glad åt rekordet i antal förmedlade hyresbostäder under 2019 – 15.030 stycken vilket betyder att ungefär 29.000 personer kunde flytta in i en ny bostad. 

– Vi håller hög takt i förmedlandet, våra allmännyttiga bostadsbolag uppfyllde sina produktionsmål och vi utvecklar samarbetet med andra bostadsbolag. Bostadsförmedlingen handlar inte bara om Stockholms stad utan om hela regionen, säger Dennis Wedin.

Bostadsförmedlingen fick under 2019 i uppdrag att utöka antalet förturslägenheter med syfte att även våldsutsatta samt barnfamiljer med långvarig hemlöshet inkluderas. 

– Det handlar om behovet, det ska finnas den mängd förturslägenheter som behövs. Vi vill få till fler bifall kopplade till våldsutsatta, säger Dennis Wedin.

Under 2018 inkom 1.430 ansökningar om förtur, av vilka 70 bifölls. Av ansökningarna var 120 inom kategorin våldsutsatta, 12 av dessa bifölls. Under januari–oktober 2019 förmedlades cirka 30 förturslägenheter.

När det gäller barnfamiljer i hemlöshet ska Bostadsförmedlingen utreda det vidare under 2020.

– Hittills har de bara titta på vilka definitioner vi ska använda. Det finns andra som jobbar med hemlösa barnfamiljer, till exempel stadens Stiftelsen hotellhem. Vi måste reda ut hur vi ska sköta det här på bästa sätt, säger Dennis Wedin. 

I april 2019 visade stadens kartläggning att det fanns 364 barnfamiljer som saknar stadigvarande boende. Av dessa uppger 22 procent våld i nära relation som orsak till boendesituationen. 

Läs mer: 250 svartuthyrare har mist sina lägenheter i år

Läs mer: Bostadsförmedlingens kö ska reformeras