Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nytt utbildningskrav inom landstinget efter Macchiariniskandalen

Stockholms forskningslandstingsråd Peter Carpelan (M) tog initiativ för att införa utbildningskrav när det kommer till klinisk forskning och prövning. Arkivbild.
Stockholms forskningslandstingsråd Peter Carpelan (M) tog initiativ för att införa utbildningskrav när det kommer till klinisk forskning och prövning. Arkivbild. Foto: Peter Knutson

Efter Macchiariniskandalen kommer Stockholms landsting införa utbildningskrav i god klinisk sed och intyg om ansvarsförbindelse för klinisk prövning och forskning.

Imorgon tisdag tar landstingsstyrelsen beslut om att införa ett utbildningskrav där verksamhetschefer inom sjukvården måste intyga att de gått en utbildning i god klinisk sed, en så kallad Good Clinical Practice-utbildning, GCP. Syftet är att stärka förtroendet för klinisk prövning och forskning och garantera att alla parter är införstådda med vilka lagar och regler som gäller.

– Jag tog initiativ till det här i kölvattnet av Paolo Macchiarinis uppmärksammade forskning. Då såg jag ett behov av att återupprätta förtroendet och minska oron bland patienter och anhöriga med att delta i kliniska prövningar, säger forskningslandstingsrådet Peter Carpelan (M). 

Läs mer: Tung uppförsbacke att återupprätta KI:s rykte

Det ska även införas krav på intyg om en så kallad ansvarsförbindelse som tydliggör ansvaret vid kliniska prövningar mellan forskare och verksamhetschefen för att visa att lagar och riktlinjer följts. 

– Det finns en sådan sedan innan, men den har inte varit så tydlig. Vi vill tydliggöra det så att de som bedriver forskningen kan intyga att de vet vilka parter mellan landstinget, forskarna och patienterna som gör vad, säger Peter Carpelan.

Enligt forskningslandstingsrådet innebär inte de nya kraven några ökade kostnader utan ska rymmas inom den befintliga sjukvårds- respektive forskningsbudgeten. Beslutet ska börja gälla omedelbart.

– Arbetet har påbörjats, men det kommer rulla igång snarast. Det är angeläget att det kommer igång för vi måste ha hög trovärdighet och stort förtroende bland patienterna och de anhöriga till personer som är inblandade i de kliniska prövningarna, säger Peter Carpelan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.