Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Nytt vårdval för sex och samlevnad

Den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting sjösätter ännu ett vårdval - för sex och samlevnadsmottagningar. Det väntas hälso- och sjukvårdsnämnden besluta på tisdagen. 

I nuläget finns två sex- och samlevnadsmottagningar med inriktning mot sexuellt överförbara sjukdomar i Stockholm. De ligger centralt i staden och drivs av RFSU respektive Karolinska universitetssjukhuset. Men mottagningarnas vårdavtal är inte lagliga och för att undvika att landstinget drabbas av upphandlingsböter, måste de därför upphandlas på nytt. 

Nu väljer den borgerliga alliansen i landstinget att i stället inrätta ännu ett vårdval, nu för sex- och samlevnadsmottagningar. 

—Vi tycker att det är bra för de aktörer som finns med ett vårdval för det är en stor apparat att upphandla. Det är också en fråga om tillgänglighet. Inte minst Metoo-kampanjen har visat hur viktiga den här typen av verksamheter är, säger Ella Bohlin (KD), sjukvårdslandstingsråd. 

Enligt Ella Bohlin har landstinget hittat ett sätt att slå fast en geografisk begränsning i vårdvalet, för att kunna styra mer och förhindra att alla mottagningar hamnar på samma ställe vilket varit fallet en följd av den fria etableringen inom vårdvalet. I nuläget finns över 30  vårdval i Stockholms läns landsting. Flera har problem med skenande kostnader.

Enligt Ella Bohlin kommer det också att ställas höga krav på att de nya mottagningarna har möjlighet att ta emot ett stort antal besök, som ett sätt att öka kostnadskontrollen. Mottagningarnas nuvarande avtal kommer att förlängas i väntan på att vårdvalet är på plats. 

— Vi tycker att det här är en bra lösning, för vi behöver den här typen av vård.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.