Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Och Gulddrakens hederspris 2016 går till ...

På måndag delas Stockholms finaste krogpris Gulddraken ut. Men vi kan inte hålla oss.

Det finns så mycket bra i den här stan som förtjänar att uppmärksammas – därför delar vi redan i dag ut hederspriser till tre av årets gastronomiska hjältar.

Årets matvisionär: Ricard Constantinou

Motivering: Ricard Constantinou är en idéspruta, ständigt på jakt efter nya projekt att sätta tänderna i, och det som tycks driva honom är krogen som social mötesplats.

Foto: Beatrice LundborgHan vet att mat är en naturlig del på de platser där människor träffas och vill vara, och har bland annat Printz, matgallerian K25 och K-märkt på sin meritlista.

Hans senaste bedrift är som en av hjärnorna bakom Gulddrakens senaste favorithäng, Teatern, Stockholms nya matmecka i Ringen, Skanstull – där stjärnkockar, snabbmat och ett köpcentrum kombineras på ett tidigare okänt sätt.

Hans visioner driver Stockholms krogliv framåt och han använder sin erfarenhet – han öppnade sin första krog i 17-årsåldern och har startat ett 40-tal verksamheter sedan dess – för att nå ännu längre.

 

Årets bästa service: Erika Lindström

Motivering: God mat räcker inte. För att ett krogbesök ska bli riktigt lyckat krävs också exceptionell service – och att samtidigt hantera gäster, drycker och (åtminstone ibland) lynniga kockar kräver sin man. Eller rättare sagt kvinna.

Foto: Beatrice Lundborg

Erika Lindström, restaurangchef på Spritmuseum, är ansvarig för den absolut bästa service Gulddraken stött på under året. Lyhörd, kunnig och engagerad lotsar hon oss igenom kvällen och har dessutom stenkoll på såväl dryck som inredning – även det viktiga inslag under en krogkväll.

Efter att ha börjat sin bana på Siciliens enkla tavernor har hon sakta men säkert jobbat sig framåt och uppåt i Stockholms krogvärld och sköter nu en av huvudstadens främsta finrestauranger med ett lugn och en säkerhet som inte bara får oss att vilja återkomma – utan att känna oss som hemma.

 

Årets vegohjälte: Seyhmus Ceylan

Motivering: Vegotrenden är tydlig på Stockholms krogar, men bortom nymodigheter som friterad kål och svarvade rödbetor finns en veteran i branschen, Seyhmus Ceylan. Sedan 1990-talet har Hemma hos Seyhmus, det enkla matstället på Varvsgatan på Södermalm, varit vida känt bland veganer och vegetarianer, men även bland köttätare som känner att de emellanåt behöver en vitamin- och fiberboost .

Denne jovialiske kock kommer ursprungligen från turkiska Kurdistan och har lärt sig det mesta av sin mamma. Sex dagar i veckan dukas det upp en ekologisk buffé med kalla vegetariska röror, sallader och marinerade grönsaker samt en handfull varma rätter. Här finns också det där lilla extra: nybakat bröd, hemrostade mandlar, ibland en gudomlig getost och – när det är säsong – de rödaste, saftigaste granatäpplena i världen.

Foto: Beatrice Lundborg

De nominerade till Gulddraken 2016:

Kafé

Café Pascal

Enskedeparkens bageri

Green Rabbit

Haga tårtcompani och bageri

Kaffeverket

Krog Budget

Ai Ramen

The Artisan

Barobao

Katarina ölkafé

Falafelbaren

Krog Mellan

The Flying Elk

Fotografiskas restaurang

Oaxen slip

Surfers

Woodstockholm

Krog Lyx

Aloë

Oaxen krog

Omakase köttslöjd

Restaurang Volt

Spritmuseum

Bar

Bottles

Corner Club

Linje tio

20hundra5

Paradiso

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.