Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Oenig länsstyrelse häver strandskydd

Länsstyrelsen häver strandskyddet vid Nynäshamns byggprojekt Hamnvik. Men både naturvänner och en handläggare på länsstyrelsen ställer sig kritiska till beslutet.

Det här området ligger inom ett friluftsområde som fungerar bra som det är, vi måste diskutera detta med länsstyrelsen och sedan se om vi ska gå vidare, kommenterar Björn Collin länsstyrelsens beslut.

Han företräder Hamnviksgruppen som i flera år har tagit strid för att skydda det omtvistade området i Nynäshamns södra utkant.

DN berättade i helgen om konflikten kring strandskyddet, som Nynäshamns kommun vill upphäva för att kunna bygga bostäder kring Hamnvik. Nu har länsstyrelsen gått på kommunens linje, med vissa förbehåll.

Det har varit ett ganska svårt beslut, med långa diskussioner även inom länsstyrelsen och vi har inte varit helt eniga, säger planenhetens chef Claes Halling.

Han påpekar att beslutet att upphäva strandskyddet i Hamnvik är förenat med villkor. Framför allt handlar det om att stranden ska vara tillgänglig för allmänheten. Längs hela vattenlinjen ska ett parkområde ritas i den detaljplan som kommer.

Det blir en stor uppgift för arkitekten. Och vi kräver att man klubbar en detaljplan för området, först då hävs strandskyddet. Dessutom kommer vi att titta noggrant på planerna, säger Claes Halling.

Hamnviksgruppen är kritisk till förslaget, liksom Naturskyddsföreningen.

Björn Collin från Hamnviksgruppen riktar kritik mot de enkätundersökningar som visar att Nynäshamnsborna är positiva till projektet och visar att åtminstone 1 000 personer skrivit på namninsamlingen mot byggplanerna.

Dessutom noterar han att länsstyrelsen vid tidigare bedömningar har ansett att området är så värdefullt att strandskyddet utvidgats från normala 100 meter till 300 meter.

Ytterligare kritik kommer från länsstyrelsens egen miljöhandläggare Anders Plenker-Tind, som menar att de särskilda skäl som krävs för upphävandet inte föreligger.

Men länsstyrelsen skriver i sitt beslut att det från kulturhistorisk synpunkt är viktigt för staden att kunna utveckla en tät och sjönära bebyggelse på samma sätt som under tidigare generationer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.