Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 20:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/oforandrat-antal-vargar-i-stockholms-lan/

STHLM

Oförändrat antal vargar i Stockholms län

Antalet vargar och lodjur i Stockholms län är oförändrat.
Antalet vargar och lodjur i Stockholms län är oförändrat. Foto: Paul Hansen

Länsstyrelsens rovdjursinventering visar att antalet vargar och lodjur är detsamma i Stockholms län som förra året. Det finns 2,5 familjegrupper av lodjur i länet och ett vargrevir som delas med Södermanlands län.

I ett pressmeddelande skriver länsstyrelsen att spårningsarbetet försvårats av det var ont om snö under inventeringsperioden – 1 oktober–28 februari för lodjur och 1 oktober–31 mars för varg. Bara under ett fåtal dagar har spårningsförhållandena varit goda. Övrig tid har djuren inventerats genom insamling av spillning, uppföljning av inrapporterade observationer och med hjälp av ett 20-tal viltkameror som länsstyrelsen har satt upp.

Beträffande vargbeståndet finns fortfarande ett revir i Sjunda som delas med Södermanlands län och i Stockholms län. Det registreras därför som ett halvt vargrevir. 

Före årsskiftet fångade länsstyrelsen i Södermanland en vargvalp på en av sina viltkameror. Föryngringen betyder att det finns en familjegrupp i reviret. Det är tredje gången som det har fötts valpar i Sjundareviret sedan 2015.

Under inventeringssäsongen har tre föryngringar av lodjur (honor med ungar) kvalitetssäkrats i länet, varav en familjegrupp befann sig vid länsgränsen och delas med Uppsala län. Inventeringsresultatet av lodjur hamnar därför på två och en halv familjegrupp.

– Rovdjursinventeringen är viktig för att det ger oss kunskap om rovdjursstammarnas storlek, var de lever och hur stammarna utvecklas över tiden. Det behövs för att vi ska kunna bedriva en ansvarsfull och hållbar förvaltning av arterna. Tyvärr har vi haft några år med dåliga snö- och spårningsförhållanden och då behöver vi hjälp av allmänheten och tekniken, säger Mikael Fransson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

Allmänheten är välkommen att bidra till invente­ringen.

– Lodjur kan spåras med hjälp av kameror som satts ut runtom i skogarna. Detta har blivit vårt viktigaste verktyg dom senaste åren utan snö. Om man som privatperson vill delta i inventeringen med sin kamera, kan man kontakta Länsstyrelsens personal. Vi hjälper gärna till med tips och trix, säger Mikael Fransson.

Läs mer: Etiskt dilemma när varg river får i naturreservat 

Läs mer: Man som sköt varg i Sjundareviret frias 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt