Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ögonvittne i Akalla: Det var en ren avrättning

Förstämningen var stor i Akalla och Kista på onsdagen efter att en 15-årig pojke skjutits ihjäl i vad som beskrivs som en ren avrättning.

”Det är en tragedi, både eleverna och jag är i chock”, säger Vesna Prekopic, rektor på Fryshusets skola i Kista där pojken gick.

Tända värmeljus bildar bokstäverna ”RIP” (vila i frid) utanför porten till det flerfamiljshus i Akalla där den 15-årige pojken sköts till döds på tisdagseftermiddagen. Blodspår syns fortfarande snön.

– Jag är ledsen och bedrövad. Tänk, att skjuta en pojke på öppen gata där vem som helst kunde ha kommit emellan, säger Akallabon Pia Lannerman som hörde skotten inifrån sin lägenhet.

Det var strax före klockan halv fyra på tisdagseftermiddagen som polisen larmades om en skottlossning intill Akalla grundskola, just när många elever slutade för dagen.

De båda offren var två bröder, 15 och 20 år gamla. 15-åringen skadades så svårt att hans liv inte gick att rädda. 20-åringen vårdades ännu på onsdagen på sjukhus med skottskador.

Polisen hade på onsdagskvällen ännu inte gripit någon misstänkt gärningsman.

– Det är ett mord och vi sätter in resurser därefter. Min förhoppning är att vi ska kunna lösa det här. Det fanns hyfsat med vittnen på platsen, men det hänger också på att vi får in tips från allmänheten, säger Jörgen Ohlsson, kommunpolis Järva lokalpolisområde där Akalla ingår.

På 15-åringens skola i Kista var förstämningen stor och lektionerna ställdes in under onsdagen.

– Det är en tragedi på så många plan. Eleverna liksom jag själv är i chock. Vi har tagit hit en präst, en imam, psykologer och kuratorer, säger Vesna Prekopic, rektor på Fryshusets skola i Kista.

Många Akallabor blev vittne till händelsen. Ett vittne berättar för DN hur han såg en man med pistol jaga de båda bröderna genom Akalla centrum.

– Bam bam bam, lät det. Sen var det tyst en stund och så hördes nya skott.

Enligt vittnet föll 15-åringen till marken och sköts med tre till fyra skott i huvudet.

– Det var en ren avrättning. Det var nog inte första gången som den personen sköt någon.

Vittnet sprang fram till pojken och ringde samtidigt polisen.

– Jag försökte stoppa blodet som rann från pojkens huvud. Jag kände hur han andades. Men jag kunde inte rädda honom.

Järvabon Mohammed Haji Farah står tyst framför klungan av tända ljus och blommor. Han är engagerad i föreningen Järva föräldraallians och beskriver hur våldet i området eskalerat.

– Utvecklingen med skjutningar och andra våldsbrott är mycket oroande. Det kryper ner i åldrarna. Vi föräldrar känner oss maktlösa, säger han och fortsätter.

– Människor flyr hit från krig. De vill ha trygghet. Och så blir deras barn begravda här.

I mitten av november sköts en man i 20-årsåldern till döds i Akalla centrum. Mordet är fortfarande ouppklarat, enligt polisen.

– Det som oroar oss mest är att ingen blir gripen. Att många vet vem som är skyldig men att ingen berättar. Vissa är rädda. Andra tror inte på rättssystemet.

Kommunpolisen Jörgen Ohlsson bekräftar att en av utmaningarna i  området är att få av de boende varken vill eller vågar vittna.

– Vi har problem med språkförbistring men också att många inte litar på polisen. Sedan ligger våldskapitalet som en våt filt över området. Man är rädd för att råka illa ut om man pratar med polisen, säger han.

Flera Akallabor som DN talar med vittnar om att många ungdomar i området är beväpnade.

– Så är det. Vi stöter ofta på personer med skjutvapen och knivar, säger Jörgen Ohlsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.