Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ojämnt fördelad psykvård för unga

Unga vuxna i Stockholms län söker sig allt oftare till den psykiatriska öppenvården. Men vården är ojämnt fördelad över länet och dessutom svår att hitta, skriver landstingets revisorer i en ny rapport.

Antalet unga vuxna, 18–24 år, i den psykiatriska öppenvården ökade med 34 procent mellan 2010 och 2014. Det är mer än befolkningsökningen, och det totala antalet individer i öppenvården ökade med 18 procent under samma period. Under 2014 sökte sig 18.603 unga vuxna till den psykiatriska öppenvården i länet.

Men tillgången till psykiatrisk vård för unga vuxna skiljer sig åt geografiskt i länet, det största utbudet finns i delar av länets norra halva, skriver revisorerna. Vården behöver styras och organiseras så att den kan genomföras på lika villkor och ge förutsättningar för att förebygga ohälsa, menar de.

– Det är jätteviktigt att det finns vård så att unga vuxna som behöver det kan fångas upp snabbt. Södra länsdelen har varit underförsörjd med psykiatrisk vård men nu har vi höjt uppdraget, säger Jessica Eriksson (L), ordförande i folkhälso- och psykiatriberedningen.

I landstingets budget för 2015 står att den psykiatriska vården för unga vuxna ska organiseras med särskilda mottagningar. Men den ambitionen har inte genomförts, enligt revisorerna, bland annat till följd av besparingsåtgärder under året.

– Nej, det handlar inte om besparingar. Det har skett planeringsarbete och man har letat lokaler, men nu är det i gång. Psykiatriska mottagningar för unga vuxna startar i mars vid Gullmarsplan och under året i Sollentuna. Mottagningen vid Handenterminalen öppnade i januari i år, säger Jessica Eriksson.

Landstinget håller, enligt henne, också på med en upphandling där det bland annat ingår en psykiatrisk mottagning för unga vuxna i norra och en i södra länsdelen. De ska vara i gång under 2017.

Revisorsrapporten tar också upp att informationen om var unga vuxna med psykisk ohälsa ska vända sig inte är tydlig på 1177vardguiden.se. Det är lättare att få fram informationen via en vanlig sökmotor.

– Jag har provsökt och jag håller med. Det måste vara lätt att hitta rätt. Där har vi ett utvecklingsområde som jag ska lyfta direkt, säger Jessica Eriksson.

Det är av största vikt, skriver revisorerna, att patientinformationen är korrekt och lättillgänglig. Skillnaderna i utbud geografiskt och mellan utförare riskerar annars att leda till att unga vuxna med lindrigare psykisk ohälsa inte förstår var de själva kan söka vård.

Om trenden med unga som söker vård för sin psykiska ohälsa i den specialiserade psykiatrin fortsätter i samma takt finns risk för undanträngning av andra grupper i psykiatrin, menar landstingets revisorer.

Fakta. Mest i norra länet

Psykiatriska öppenvårdsmottagningar riktade mot unga vuxna:

Prima på Danderyds sjukhus.

Järva unga specialistcenter i Kista.

Allmänpsykiatriska mottagningen vid Stureplan.

Unga vuxna psykiatrimottagning vid Handenterminalen.

Unga vuxna psykiatricentrum i Södertälje.

Maria ungdom, med 22 lokala öppenvårdsmottagningar.

Pyskiatriska kliniken i Norrköping.

Psykiatri nordväst, mottagningar i norra länsdelen, har speciella behandlingsprogram för målgruppen.

Källa: Landstingsrevisorerna

Rättelse 2016-02-11 10:30
I en tidigare version av listan över mottagningar för unga med psykisk ohälsa saknades Norrköping.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.