Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 09:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/okand-bransch-kan-radda-stockholm-efter-pandemin/

STHLM

Okänd bransch kan rädda Stockholm efter pandemin

I Hagastaden finns ett kluster finns i dag över 120 företag inom life science, och området växer.
I Hagastaden finns ett kluster finns i dag över 120 företag inom life science, och området växer. Foto: Anette Nantell

Life science är den tredje största branschen i Stockholmsregionens näringsliv. Ändå upplever många att life science-sektorn är svårbegriplig, och ibland betraktas den med viss misstänksamhet. För vissa är verksamheten helt okänd.

– Det här är en väldigt viktig sektor med mycket stor betydelse för Stockholm, men det känner få utanför branschen till, säger Håkan Tribell, näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare.

Life science kan leda Stockolms återhämtning efter pandemin, menar Handelskammaren i en ny rapport.

Huvudstadsregionens life science-sektor utmärker sig genom att den spänner över kedjan – från akademisk grundforskning och startups, via utveckling av medicinteknik och läkemedel till storskalig industriproduktion för den globala marknaden. Mer än 1 500 life science-företag har sin hemvist i Stockholm-Uppsala och tillsammans sysselsätter de över 21 000 personer.

Varför är branschen så okänd – och varför finns en misstänksamhet emot den?

– Det handlar om väldigt avancerad forskning som kan vara svår att förstå, det är stort och svåråtkomligt. Det man inte känner till kan man bli lite skeptisk till, säger Håkan Tribell.

Stockholms Handelskammare beräknar att varje jobb inom life science ger upphov till tre jobb i den övriga ekonomin som en följd av mässor, kongresser, forskning och internationella utbyten. Det kan vara allt från restaurangjobb till transport- och logistikjobb. Det rör sig då om ytterligare 63 000 jobb i regionens övriga näringsliv. Totalt handlar det om 84 000 jobb.

– Det är fler jobb än det totala antalet människor som bor i Luleå eller på Gotland, säger Håkan Tribell.

Varje anställd bidrog 2017 med i genomsnitt 2,5 miljoner kronor till svensk BNP. Det är nästan tre gånger så mycket som genomsnittet i näringslivet som helhet.  Läkemedel stod under 2020 för 10 procent av svensk export, vilket motsvarar ett exportvärde på 115 miljarder kronor. En mycket stor andel av exporten kommer från huvudstadsregionen.

– Life science i Stockholmsregionen verkar på en global marknad. En del svenska företag är världsledande och skapar lösningar som människor över hela världen drar nytta av, säger Håkan Tribell.

Om Stockholm ska stå sig på den globala marknaden måste regionen komma till rätta med den dåligt fungerande bostadsmarknaden, menar Håkan Tribell.
Om Stockholm ska stå sig på den globala marknaden måste regionen komma till rätta med den dåligt fungerande bostadsmarknaden, menar Håkan Tribell. Foto: Stockholms handelskammare

Visionen för stadsdelen Hagastaden på gränsen mellan Stockholm och Solna är att skapa världens bästa område för life science. I klustret finns i dag över 120 företag inom branschen. I områdets närhet finns Karolinska universitetssjukhuset, Sci-life-lab, S:t Eriks ögonsjukhus, Karolinska institutet, Kungliga tekniska högskolan och Stockholms universitet. Inom en radie av fem kilometer finns också hälften av Stockholmsregionens life science-företag. Framöver väntas 13 000 människor bo och 50 000 människor arbeta i Hagastaden.

Region Stockholm har satt som mål att Stockholm år 2025 ska vara en av världens fem ledande life science-regioner. Men Håkan Tribell konstaterar att den omfattande bostadsbristen är ett stort problem för regionens kompetensförsörjning. Han ser också att en ökad brottslighet och otrygghet i vissa områden hindrar näringsliv och invånare från att förverkliga sina idéer.

– Vi måste kunna attrahera människor med kunskap, ambitioner och engagemang och de måste kunna bo någonstans. Att komma till rätta med dåligt fungerande bostadsmarknaden är avgörande för om Stockholm ska stå sig i den globala konkurrensen, säger han.

Kommer Stockholm att kunna nå målet?

– Det är en väldigt ambitiös målsättning som kräver konkret handling. Pandemin har gjort det otroligt tydligt för oss vad hälsan betyder, säger Håkan Tribell.

Läs mer:

Nu ska sista etappen av Hagastaden byggas

Strategin som ska göra Sverige världsledande inom life science

Ämnen i artikeln

Hagastaden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt