Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-23 08:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/okand-karnkraftsolycka-kunde-ha-spridit-ett-radioaktivt-moln-over-stockholm/

STHLM

Okänd kärnkraftsolycka kunde ha spridit ett radioaktivt moln över Stockholm

Det tunga vattnet pumpades upp i stålfat i den stora reaktorhallen efter nedläggningen 1974. Totalt 70 ton tungt vatten såldes till Kanada för 30 miljoner kronor – ungefär 430 kronor litern.
Det tunga vattnet pumpades upp i stålfat i den stora reaktorhallen efter nedläggningen 1974. Totalt 70 ton tungt vatten såldes till Kanada för 30 miljoner kronor – ungefär 430 kronor litern. Foto: Jan Delden

I maj 1969 skedde en allvarlig svensk kärnkraftsolycka som kunde ha lett till att ett radioaktivt moln spreds över Stockholms södra förorter. Händelsen förblev okänd i över två decennier, vilket troligen fick konsekvenser för hela den svenska energipolitiken. Nu ska den bortglömda reaktorn i Ågesta rivas.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in