Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/okand-man-pa-karolinska-identifierad-ingen-grund-till-polisanmalan/

STHLM

Okänd man på Karolinska identifierad – ingen grund till polisanmälan

Det var på torsdagen som anställda på Karolinska universitetssjukhuset varnades för att en obehörig man rörde sig på sjukhuset.
Det var på torsdagen som anställda på Karolinska universitetssjukhuset varnades för att en obehörig man rörde sig på sjukhuset. Foto: Alexander Mahmoud

Karolinska universitetssjukhuset meddelar att den man som det under torsdagen fanns uppgifter om att han rörde sig i lokalerna nu är identifierad. Enligt sjukhuset finns ingen anledning till polisanmälan, och sjukhuset har återgått till ordinarie säkerhetsrutiner.

Under torsdagen varnades anställda inom intensivvården på Karolinska universitetssjukhuset av ledningen om att en obehörig man kunde röra sig i lokalerna i Solna, klädd i operationskläder och med stulen sjukvårdslegitimation.

Anställda instruerades att inte röra sig ensamma i omklädningsrum och i korridorer i samband med passbyte. Sjukhuset förstärkte också säkerheten, och skärpte bevakningen med ordningsvakter. Varningen kom efter ett anonymt tips till en hög chef inom intensivvården, som sjukhusledningen tog på största allvar. Tipset var detaljerat, och personen uppgavs ha rört sig i sjukhusets lokaler, både i Huddinge och Solna. Händelsen uppges ha skapat stor oro bland de anställda.

På fredagsförmiddagen meddelar sjukhuset via presstjänsten att personen, som det under torsdagen inkom olika uppgifter om, är identifierad. Enligt Karolinska har ”en mängd av de uppgifter som inledningsvis fanns kring personen kunnat avskrivas”, och sjukhuset har återgått till ordinarie säkerhetsrutiner.

– När vi får in så allvarliga uppgifter är det viktigt att agera snabbt och sätta in åtgärder för att sedan kunna samla fakta. Det är en faktisk person, men en mängd av de fakta som kom in har vi kontrollerat och kunnat avskriva, säger Kim Sjölund, presschef på Karolinska.

Presstjänsten kan inte specificera vilka uppgifter som kunnat avskrivas, eller svara på om mannen är anställd på sjukhuset eller inte.

– Personalens och patienternas säkerhet har högsta prioritet. När denna typ av uppgifter kommer till oss så agerar vi enligt de rutiner som finns. Vi har snabbt kunnat identifiera och skaffa mer fakta kring personen. De uppgifter som framkommit innebär att det Karolinska inte ser att det finns grund för att göra en polisanmälan i detta ärende, säger Håkan Borgström, säkerhetschef på Karolinska Universitetssjukhuset, i en kommentar.

Ämnen i artikeln

Huddinge
Solna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt