Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Okänd vätska uthälld i t-banevagn – polisen söker misstänkt person

Ett tunneltåg vid Sankt Eriksplans station i Stockholm. Arkivbild från december 2011.
Ett tunneltåg vid Sankt Eriksplans station i Stockholm. Arkivbild från december 2011. Foto: Tiia Monto / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

En man sågs på måndagseftermiddagen hälla ut någon slags vätska i en tunnelbanevagn när tåget befann sig vid Sankt Eriksplans station i centrala Stockholm. Vätskan luktade som bensin, enligt uppgiftslämnare. En förundersökning om misstänkt försök till mordbrand har inletts.

Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, uppger att den polispatrull som varit på plats vid depån dit tåget körts, för att undersöka vätskan, inte kunnat avgöra vad det rör sig om.

– Därför kommer tekniker att undersöka vätskan. Först när deras analys är klar, troligen tidigast i morgon tisdag, vet vi vad det rör sig om. Men utifrån vad vittnen uppgett – att det mannen hällde ut luktade som bensin – finns misstanke om att det är bensin, som är eldfarligt. Därför är en förundersökning initialt inledd om försök till mordbrand, säger Eva Nilsson till DN vid 19.45-tiden.

Larmet kom in strax före klockan 16. Resande med tåget på gröna linjen, på väg in mot city, hade noterat en man som hällde ut vätska i en vagn. De larmade tågets förare, som i sin tur förde larmet vidare.

– Vi fick veta att den misstänkte kan ha korsat perrongen och gått ombord på ett tåg som gick västerut på gröna linjen. Vi har spanat efter mannen och då stoppat tåg vid stationerna Stora mossen och Islandstorget för kontroll. Det har inte gett något.

– Mannen är inte identifierad men det finns övervakningsfilm från det aktuella tåget, säger Eva Nilsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.